Chiarr daca nu te pot ajuta sa-ti risipesti nelamuririle, hai sa-mi dau cu parerea...
Tocmai am primit scrisoare de la Consulatul din Bonn cum ca noul meu pasaport (cu domiciliul in De) e gata si-l pot ridica in schimbul buletinului si a vechiului pasaport.
Cand am depus cererea acum 3 luni, am intrebat la consulat acelasi lucru: care sunt avantajele/dezavantajele faptului ca ai domiciuliul in De? Raspuns: Probabil (!!!) se pot repatria o serie de bunuri personale, de la electronice pana la 1-2 masini fara a plati taxe, intra in vigoare dupa 2 ani de la data schimbarii domiciliului, dar nu se stie ce va fi peste 2-3 ani, asa ca nu merita acordata prea multa importanta....
Daca asta-i raspunsul oficialitatilor romane... atunci nu stiu cine ar putea sa ne lamureasca mai bine.
Eu zic sa mai incerci la ei cu o intrebare, eu oricum trebuia sa-mi schimb pasaportul care expira, asa ca n-am fost prea insistent in a obtine un raspuns clar si cat se poate de oficial.
chiar asa, care sunt avantajele si mai ales dezavantajele? ca asa tot la 2 ani aduc 2 masini in tara fara vama(ma repatriez) si apoi ma declar din nou cu domiciliul in strainatate. undeva trebuie sa fie o smecherie ... _________________ Mitru
chiar asa, care sunt avantajele si mai ales dezavantajele? ca asa tot la 2 ani aduc 2 masini in tara fara vama(ma repatriez) si apoi ma declar din nou cu domiciliul in strainatate. undeva trebuie sa fie o smecherie ...
avantaje:
- repatrierea bunurilor fara a plati taxe vamale
dezavantaje:
- la intoarcerea acasa, umblatul pe la ghisee ptr un nou buletin, schimbarea domiciliului din nou in pasaport poate da dureri de cap. mari
ptr Mitru: figura de care spui tu cu repatrierea la fiecare 2 ani nu tine ptr simplul motiv ca in momentul in care te repatriezei trebuie sa treci mai inainte pe la min. de interne de unde obtii o hirtie ca te repatrieezi si ce bunuri urmeaza sa introduci in tara. daca ai mai mult decit prevede lista, nu poti intra. nu stiu cum merge treaba cu declaratul din nou a domiciliului in strainatate o data repatriat. _________________ Radu
pai ma duc din 2 in 2 ani min de interne, aduc numai ce e prevazut in lista si apoi ma declar din nou cu domiciliul in strainatate. prevede legea ceva in acest sens? te poti declara de cate ori vrei? undeva trebuie sa fie o smecherie. _________________ Mitru
pai ma duc din 2 in 2 ani min de interne, aduc numai ce e prevazut in lista si apoi ma declar din nou cu domiciliul in strainatate. prevede legea ceva in acest sens? te poti declara de cate ori vrei? undeva trebuie sa fie o smecherie.
pai nu, dar ma gandesc oare daca ma declar cu domiciliul in strainatate, ce am de pierdut si ce am de castigat, intelegi? ca poate o data repatriat, nu mai ai voie sa te declari cu domiciliul in strainatate...si vreau sa aflu tot ce se poate... _________________ Mitru
Smecheria este ca probabil dupa ce ai facut asta prima data nu iti mai vine sa o faci a doua oara. Eu am avut de facut citeva afaceri legale cu vama si nu mi-a picat bine deloc. E chinul de pe lume chiar si sa importi un surub.
Asta lasind la o parte ca cine stie ce o sa fie peste mai mult de 4 ani cind ai putea teoretic sa te repatriezi a doua oara. Plus ca aproape sigur mai sint tot felul de restrictii; trebuie sa ai masina de un timp anume, sa stai in romania nu stiu cit, sa platesti vama/tva in avans si ti-l dau ei inapoi, etc, etc.
dozunu a scris:
pai ma duc din 2 in 2 ani min de interne, aduc numai ce e prevazut in lista si apoi ma declar din nou cu domiciliul in strainatate. prevede legea ceva in acest sens? te poti declara de cate ori vrei? undeva trebuie sa fie o smecherie.
sper ca nu voi fi in afara subiectului in continuare. Ma adresez celor care au venit aici in spiritul legii "Green Card", deci pentru maxim 5 ani, si sunt preocupati sa se intoarca acasa la sfarsitul acestei perioade. Eu sunt venit deja de doi ani si am ramas cu idea de a ma intoarce acasa dupa expirarea acestui termen.
Legat de acest statut al cetatenilor romani cu domiciliu in strainatate asi avea ceva de spus. Sotia mea, care se cam plictiseste in lipsa dreptului de munca, a fost azi pana la sectia consulara a ambasadei Romaniei de la Berlin, pentru o problema diferita. Intamplator ia venit ideea de a intreba acolo si pe tema "reintoarcerea". A explicat functionarului de la sectia consulara situatia, statutul romanilor cu "Green Card" de aici si a cerut lamuriri asupra posibilitatilor pe care le vom avea sa ne intoarcem cu bunurile agonisite pe aici. Interesul a fost foarte mare, functionarul ascultand-o cu foarte mult interes, plangandu-se chiar ca simte nevoia de a se mai ocupa si cu altfel de probleme decat "tiganii" fara pasapoarte, etc.
A fost chiar interesat sa afle mai multe despre noi, in acest sens am primit o adresa de e-mail si rugamintea de a transmite macar adresa site-ului nostru (Ce parere aveti domnilor admini?). Spunea ceva despre discutii avute cu inalte persoane de la ambasada pe acest subiect. Mai multe voi afla doar asta seara, dar mie mi se pare interesant sa facem "lobby" pe langa statul roman, incercand sa ne obtinem avantaje (bine meritate) din reintoarcere. Ce parere aveti?
Momentan nu beneficiem de nici un avantaj privind reintoarcerea, acest lucru ne-a fost confirmat de catre personalul ambasadei.
Data inscrierii: Jul 01, 2002 Locatie: Pamantul sfant al sarmei de balot
Trimis: 19 03 2003, 10:48 Titlul subiectului:
Draga Mihai,
Suntem in relatii foarte bune cu consulatul de la Bonn, de altfel informatii oficiale vor fi publicate direct de consulat pe siteul nostru sau un subdomeniu aferent. Avem cred eu intregul suport al consulatului din Bonn si din informatiile mele ambasada din Berlin cunoaste adresa siteului si vor furniza si ei informatii.
Mai revin cu detalii cand le am pentru ca la asta se lucreaza acum.
super, nu am stiut asta. Se pare ca si in cadrul diplomatiei romanesti exista aceasi lipsa de comunicare/informare, cum este de exemplu intre diferitele Amt-uri pe aici....
Mai neica, io-te ca readuc la viata threadu asta, pen'ca inca nu am gasit info pe care le caut pe vreun alt thread (desi, am dat cautare dupa "pasaport nou")
Deci, io-te ce intrebari am:
1. Cum e mai bine sa-ti skimbi pasaportu ? In tara sau acilea (I mean, mai rapid, mai ieftin, mai fara probleme) .. Ca io tot ma duc acolo, si cat stau p-acasa, prin orash, ma gandeam sa prestez ceva util
2. Cine si-a mai primit de curand stamplilutza de "Greencardist vesel cu domiciliu in strainatate" ? Mai functioneaza treaba asta ? Prin februarie-aprilie s-a mai discutat despre asta pe forum, cu pareri impartite. Are cineva update ? A mai primit cineva ? Si, pana la urma, merita ? Si, daca faci pasaportu in .ro, unde poti sa aplici sa-ti iei stampliluta ? Merge si in .ro, sau trebe neaparat aici, in .de ?
3. Daca faci pasaportu-n .ro, ce hartii iti trebe ? Asta ca sa nu ma trezesc ca ajung acolo, si trebe sa trag o fuga mica inapoi in .de ca n-am toate actele Are cineva un URL ?
4. si cea mai importanta intrebare Io am pe pasaport abtibildu' de la amturile teutone cum ca am drept de sedere aici in .de pe timp de 5 ani. Daca fac pasaport nou in .ro, e evident ca ala n-o sa aiba mentiunea aplicata de autoritatile germane, si atunci:
a. Imi lasa si pasaportu' vechi, doar asa, ca sa pot sa ies din tara ?
b. Cum pot sa ies din tara, fara sa ma-ntrebe nenea vameshu de 100 de euroi pe zi ?
c. Pe la ce amturi trebe sa ma duc pe acilea prin .de, cand ma intorc cu pasaportu nou, si cam cat coasta toata distractia asta ? Si mai ales, daca am batai de cap cand o sa vaza aia ca am pasaportu gol, si fara stampilutele si abtibildurile lor. E vreo problema cand te duci pe aici pe la amturi sa-ti iei dreptu' de rezidenta inapoi pe pasaport ?
draga Marius,
eu mi-am facut pasaport nou nov anul trecut. am iesit din tara cu ambele pasapoarte. le-am aratat pe ambele si nu m-a intrebat nimeni nimic (de vreme ce ai permis de sejur un germania, se presupune ca ai mijloacele de trai necesare, ca altfel nu ai fi primit aprobarea)
in germania te duci la ausländer behörde si ceri formularul orange, care e special pentru transcriere de aufenthalttitel/genehmigung pe pasaport nou. tot asa, nu te intreaba nimeni nimic.
cel mai dificil a fost sa obtin pasaport romanesc nou, ca intotdeauna....
Io-te ca am tras si fuga in .ro, si ce-am vazut acolo m-am ingrozit: cica dai de veste ca vrei pasaport, te programeaza peste fo' 3 sapt sa depui actele, si apoi mai stau nu-stiu-cat actele la dospit (3 luni) .. si apoi iti dau pasaportu' nou ... sau cica ezista si urgente, da' trebe sa te duci in audienta la shefu' de la Pasapoarte .. ceea ce iara era complicat in cele numai cateva zile cat am stat io acolo ... Asa ca se pare ca n-am incotro si trebe sa prestez actiunea "Skimbat pasaportu" aici in .de ...
Are cineva experiente de astea de curand ?
Oricum, io cred ca o sa sun maine, sa vaz izagt ce si cum ...
Multam !
Salutare,
am schimbat pasaportul prin procura. pt. mine a fost cel mai simplu/ieftin. ma refer la faptul ca am facut doar un drum la Consulatul din München si din fericire nu a durat decat vreo 10-15 min si a costat 39EUR + inca vreo nu stiu cat in tara, ca a facut taicamiu' cinste . am trimis actul prin posta, parintii mei l-au preluat in tara si apoi s-au (z)batut pt. pasaport, dupa care am fost cu ambele la primarie si i-am rugat sa-mi transfere viza
bun, ai pasaport si viza noua. da' scrie pe pasaport ca ai domiciliul in germania? din cite stiu in tara nu se poate motivul fiind ca viza de gc e limitata la 5 ani. anyway, cu sau fara stampila, in caz de repatriere ma astept la probleme cu vamesii.
bun, ai pasaport si viza noua. da' scrie pe pasaport ca ai domiciliul in germania? din cite stiu in tara nu se poate motivul fiind ca viza de gc e limitata la 5 ani.
tocmai, ca-n tzara se mai fac inca mentziuni "domiciliul in germania" pe pasaport, in schimb la consulat nu mai potzi face chestia asta, avand green-card. Eu mi-am facut in iulie, in Romania, pasaport nou cu domiciliul in strainatate.
da' scrie pe pasaport ca ai domiciliul in germania?
nu! pe pasaport am domiciliul din Romania. pt. a trece domiciliul nou trebuia sa mai fac o vizita la Consulat. Auzind de la alti colegi precum ca si-au facut pasapoarte noi, chiar cu domiciliul pe .de am intrebat vice-consulul care mi-a raspuns ca au primit nustiu ce fax/ordin ca nu se mai fac pasapoarte cu adresa in .de pt. green-carzi apoi, mi-a spus ca eu pot depune actele dar, el nu garanteaza ca voi primi... drept pt care am ales varianta B
ce boi! nu-s in stare sa gindeasca un lucru bun de la inceput. la fel si cu nu stiu ce lege a investitiilor care a fost schimbata de 200 ori. deci stampila aia nu valoreaza nimic. poate doar ca sa te dai mare sau sa te intrebe vamesul "de unde draq faceti voi rost de stampilele astea, bei, jmecherilor?".
deci:
posesor de Freizügigkeitbescheinigung, vreau sa imi trec trec domiciliul din germania in pasaport.
(mentzionez ca urmarex avantajele care deriva din questia asta ...)
intrebare: trebuie efectuat un drum in ro sau se poate rezolva la consulat?
stie cineva de ce acte e nevoie?
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.