Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
  • ANUNT IMPORTANT  de catre crify la 15 Feb 2025, 8:00
  • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 15 Oct 2024, 19:42
  • ADAC vechi vs nou  de catre The_messenger la 02 Mar 2024, 13:56
  • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 15 Feb 2024, 16:49
  • Apocalipsa financiara?  de catre tibib la 07 Jan 2024, 13:09
  • My e-auto  de catre DanD la 05 Jan 2024, 13:34
  • Filme ... in general  de catre The_messenger la 17 Dec 2023, 20:31
  • Winterreifen 2008-202x  de catre The_messenger la 13 Nov 2023, 18:36
  • Twitter pe urmele Yahoo ?  de catre stefanluchian la 12 Nov 2023, 12:09
  • In atentia tuturor  de catre stefanluchian la 19 Oct 2023, 19:47
  • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 202x)  de catre The_messenger la 29 Sep 2023, 18:00
  • Garantie extinsa  de catre foni la 25 Jun 2023, 20:42

[ Tineri romani in Germania ]
  • Tineri romani in Germania :: Vizualizare subiect - probleme la munca 2, am dat de dra...
     FAQFAQ   CautareCautare    Mesaje privateMesaje private

probleme la munca 2, am dat de dra...
    Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Rezidenta in Germania
    Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
    Autor Mesaj
    lucifera

Data inscrierii: Feb 03, 2010

MesajTrimis: 10 04 2013, 8:25    Titlul subiectului: probleme la munca 2, am dat de dra... Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Help, oameni buni, iar am dar de dracu !!! In ultimele luni tot intarzia salariul iar acum e grav. in 11 ar fi deja a 2-a luna fara bani. Nu stiu ce frasului sa fac. Ceva sfaturi? Zilnic sun, am fost la ei... ne tot amana; ca azi, ca maine. Ca asteapta banii de pe ultimele 2 santiere si nu vin etc.... Suntem disperati !! In ultimul timp aplic pt alte joburi, dar fara rezultat pana acum icon_sad.gif Daca isi da sotul demnisia, avem sanse pt somaj imediat? ori dupa 3 luni ?? ce sa faaaaac ??
    itsme1234

Data inscrierii: Aug 20, 2002

MesajTrimis: 10 04 2013, 9:24    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Usurel momentan, in nici un caz demisia. Ce fel de contract este, cu ce tip de firma, e vreo smecherie la mijloc (gen atita pe hirtie, atita la negru), etc?
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 9:30    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Contract normal unbefristed, monteur PV solar anlagen. Firma este micuta, sunt 12 monteuri + nu stiu cati pe la birouri. Fara smecherii ori plata la negru, pana acu cateva luni n-au fost probleme.. Uf, nu-mi vine sa cred ca se intampla asa ceva in De.
    cs_marius

Data inscrierii: Mar 30, 2004

MesajTrimis: 10 04 2013, 10:39    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

lucifera a scris:
    Contract normal unbefristed, monteur PV solar anlagen. Firma este micuta, sunt 12 monteuri + nu stiu cati pe la birouri. Fara smecherii ori plata la negru, pana acu cateva luni n-au fost probleme.. Uf, nu-mi vine sa cred ca se intampla asa ceva in De.

in nici un caz demisia. Ar trebui sa ceri consiliere la Arbeitsamt...
    PS.
    Nu sunt superstitios, dar se pare ca id-ul iti poarta ghninion...
    Sus
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 10:41    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Intre timp am sunat la Arbeitsamt, astia mi-au dat un nr tel Arbeitsrecht Berlin, am sunat. Primul lucru m-au intrebat daca firma a cerut insolventa ?? De unde sa stiu eu asta ?!? Apoi mi-a spus ca trebuie sa existe o corespondenta intre noi si firma, sa le dau un termen de 7 pana la 10 zile spre ex sa-mi plateasca salariul, apoi sa astept, daca nu functioneaza pot sa "fristlos kündigen"si sa-i dau in judecata.... bine bine, si pana atunci eu ce fac? din ce traiesc verdammte sch....
    MC

Data inscrierii: Nov 11, 2003

MesajTrimis: 10 04 2013, 10:46    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

lucifera a scris:
    Intre timp am sunat la Arbeitsamt, astia mi-au dat un nr tel Arbeitsrecht Berlin, am sunat. Primul lucru m-au intrebat daca firma a cerut insolventa ?? De unde sa stiu eu asta ?!? Apoi mi-a spus ca trebuie sa existe o corespondenta intre noi si firma, sa le dau un termen de 7 pana la 10 zile spre ex sa-mi plateasca salariul, apoi sa astept, daca nu functioneaza pot sa "fristlos kündigen"si sa-i dau in judecata.... bine bine, si pana atunci eu ce fac? din ce traiesc verdammte sch....

Ai asigurare pentru chestiuni legale?
    Ar fi de vreun folos?
    Sus
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 10:46    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

icon_smile.gif porecla asta o car din liceu dupa mine ! In alta ordine de idei. Da, tot cei de la Berlin mi-au spus ca dupa 3 luni fara bani pot sa cer audienta la AA Leisung abteilung si sa cer nu´s ce bedurftig leistung... si ca teoretic nu exista o regula, e la latitudinea fiecarui AA ce si cum aproba....
    lucifera

Nope, nu am icon_sad.gif
    ckunst

Data inscrierii: Jul 03, 2002

MesajTrimis: 10 04 2013, 10:55    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Uite ceva sfaturi aici

Citat:

4. Zahlt die Agentur für Arbeit, wenn der Arbeitgeber nicht zahlt?

Besteht noch ein Arbeitsverhältnis, wird aber der Arbeitnehmer tatsächlich nicht mehr beschäftigt, kann der Arbeitnehmer einen Anspruch auf Gleichwohlgewährung von Arbeitslosengeld nach § 157 Absatz 3 SGB III haben:

§ 157 Ruhen des Anspruchs bei Arbeitsentgelt und Urlaubsabgeltung

(1) Der Anspruch auf Arbeitslosengeld ruht während der Zeit, für die die oder der Arbeitslose Arbeitsentgelt erhält oder zu beanspruchen hat.

(2) Hat die oder der Arbeitslose wegen Beendigung des Arbeitsverhältnisses eine Urlaubsabgeltung erhalten oder zu beanspruchen, so ruht der Anspruch auf Arbeitslosengeld für die Zeit des abgegoltenen Urlaubs. Der Ruhenszeitraum beginnt mit dem Ende des die Urlaubsabgeltung begründenden Arbeitsverhältnisses.

(3) Soweit die oder der Arbeitslose die in den Absätzen 1 und 2 genannten Leistungen (Arbeitsentgelt im Sinne des § 115 des Zehnten Buches) tatsächlich nicht erhält, wird das Arbeitslosengeld auch für die Zeit geleistet, in der der Anspruch auf Arbeitslosengeld ruht. Hat der Arbeitgeber die in den Absätzen 1 und 2 genannten Leistungen trotz des Rechtsübergangs mit befreiender Wirkung an die Arbeitslose, den Arbeitslosen oder an eine dritte Person gezahlt, hat die Bezieherin oder der Bezieher des Arbeitslosengeldes dieses insoweit zu erstatten.

Die Geltendmachung eines Zurückbehaltungsrechts durch den Arbeitnehmer bzw. Zahlungsprobleme des Arbeitgebers sind Fälle, in denen eine Gleichwohlgewährung von Arbeitslosengeld in Frage kommt. Der Gang zur Agentur für Arbeit ist daher unbedingt zu raten, zumal man sich auch „als von Arbeitslosigkeit bedroht“ melden kann und ggf. schon neue Jobangebote bekommt.
    Sus
    dead-cat

Data inscrierii: Feb 04, 2003

MesajTrimis: 10 04 2013, 11:25    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

dupa 2 luni de asteptare ai "Leitungszurückhaltungsrecht". adica nu mai ai obligatia de a munci.
    oricum in situatia asta fara scandal, eu unu nu cred ca mai vei vedea bani.
    procedura:
    mahnung cu frist de 1 sapt. pentru plata. poti cere Verzugszinsen
    apoi gerichtlicher mahnbescheid
    apoi proces.
    dupa cum se pare firma se apropie de insolventa, asa ca-i important sa titulezi pretentia cat mai devreme.
    pentru prima faza nu e necesar avocat, asa ca de-l iei, il iei pe barba ta.
    pentru formularea plangerii te ajuta un Rechtspfleger la Amtsgericht (nu iti va oferi insa consultatie juridica).
    daca firma e deja insolventa, mers la arbeitsamt i cerut "Insolvenzgeld". ca sa functioneze asta, trebuie sa existe deja o procedura de insolventa initiata pentru firma respectiva si/sau sa fi fost respinsa insolventa din cauza masei de insolventa nesemnificative si/sau incetarea totala o oricarei activitati.

nu exista timp nelimitat pentru treburile astea. e bine de initiat procedura cel tarziu inainte de expirarea a 3 luni (dupa caz, a se vedea Ausschlussfristen. care sunt, n-am idee).

cam asta-i procedura
    IANAL

Btw: Insolventele se publica in "Bundesanzeiger"

Ultima modificare efectuata de catre dead-cat la 10 04 2013, 15:04, modificat de 1 data in total
    Sus
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 13:30    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Viitorul nu e roz deloc icon_sad.gif Multumesc mult ca mi-ai scris pe romaneste exact care e procedura, am tot citit pe net, si multe cuvinte nu le-am inteles. Acum stiu ce am de facut. Am cautat in bundesanzeiger si nu am gasit firma.... dar o sa ma uit regulat de acum. Chiar acu jumate de ora l-au anuntat ca maine se pleaca in nordul Germaniei la un santier, si sotul a refuzat sa plece, le-a explicat frumos ca nu are cum. Fara bani nu poti pleca in deplasare. ... sunt curioasa ce mai vine acum!!
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 14:21    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

cautand un model de scrisoare, am gasit urmatoarea pe net, o fi bine asa? " Sehr geehrter Herr....... , Sie sind seit dem ...….mit meiner Gehaltszahlung in Verzug. Ich geben Ihnen hiermit die Gelegenheit mir mein Gehalt innerhalb von drei Tagen auszuzahlen und mir die Zahlung nachzuweisen. Sollten Sie diese Frist verstreichen lassen ... ? (aici ce ar trebui sa scriu??) Im Interesse einer auch künftig vertrauensvollen Zusammenarbeit, hoffe ich darauf, dass eine solche Eskalation vermieden werden kann.
    dead-cat

MesajTrimis: 10 04 2013, 14:33    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

lucifera a scris:
    Viitorul nu e roz deloc icon_sad.gif Multumesc mult ca mi-ai scris pe romaneste exact care e procedura, am tot citit pe net, si multe cuvinte nu le-am inteles. Acum stiu ce am de facut. Am cautat in bundesanzeiger si nu am gasit firma.... dar o sa ma uit regulat de acum. Chiar acu jumate de ora l-au anuntat ca maine se pleaca in nordul Germaniei la un santier, si sotul a refuzat sa plece, le-a explicat frumos ca nu are cum. Fara bani nu poti pleca in deplasare. ... sunt curioasa ce mai vine acum!!

nu pe bani proprii, dar daca are Dienstanweisung sa plece (pe banii firmei) si nu pleaca se face pasibil de despagubiri.

Varianta de confruntare:
    "Hiermit mahne ich die ausstehenden Gehaltszahlungen vom ... , Betrag ... zzgl. Verzugszinsen von ...
    Für die Begleichung setze ich ihnen eine Frist bis zum ...
    Weitere rechtliche Schritte halte ich mir ausdrücklich offen"

trimis recomandat cu confirmare la primire. daca refuza scrisoare, trimis prin Gerichtsvollzieher. pe ala nu-l poate refuza. e bine sa ai martor cand redactezi textul, inchizi plicul si-l dai la posta. nu 100% necesar, dar e bine.

Inca ceva. daca proprietarul firmei stie ca e insolvent si nu incepe procedura de insolventa, e "Insolvenzverschleppung" pentru care se poate lua pana la 3 ani de puscarie.
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 14:46    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Hm, deci banii de deplasare ii primeste de obicei odata cu salariul pt luna ce a trecut, (reisekosten) Lor li se asigura doar cazarea si rareori micul dejun (desi micul dejun este stipulat in contractul de munca). Ce mananca/bea si unde mananca in ziua respectiva e strict problema muncitorului.
    Multam fain pt modelul de scrisoare, mult mai la obiect. Ah, si majorarile astea de intarziere cum se calculeaza de regula?
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 14:55    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Musai scrisoare cu posta?? Pe mail nu e valabil??
    dead-cat

MesajTrimis: 10 04 2013, 15:00    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

asa este de obicei.
    eu, cand eram consultant si pe drumuri aveam prin firma o carte de credit cu plata la 30 de zile. plateam cu cc, faceam reisekostenabrechnung imediat in primele zile ale lunii pe ultima luna, si capatam banii prin 15, iar banca emitenta a cc-ului ii lua prin 30. totul e in regula, daca treaba mere bine si firma e serioasa.

io unu, in situatia asta, as zice ca poate sa refuze sa se deplaseze pe banii lui, cu atat mai mult cat in configuratia actuala astia-i datoreaza banii pe 2 luni.

a capatat vreodata Verpflegungspauschale cat a fost plecat? (intre 8 si 24 euro/zi neimpozabil in primele 3 luni in functie de cate ore a fost plecat). daca nu, cheltuielile se pot deduce de la impozit. cat si cum exact, merita intrebat un Steuerberater.

Citat:
    Ah, si majorarile astea de intarziere cum se calculeaza de regula?

termenul care-l cauti este "gesetzlicher Verzugszinssatz" pentru 2013.
    din cate stiu eu e 4,87% pe an.

daca vrei sa demonstrezi (si o sa trebuiasca sa- in caz de proces) este obligatoriu in scris, semnat (de catre sot) si trimis prin posta recomandata cu confirmare la primire. altfel nu-i demonstrabil
    lucifera

MesajTrimis: 10 04 2013, 16:58    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Nu, nu primeau bani inainte, cheltuiesc din buzunar si la sfarsitul lunii primesc inapoi dupa cum urmeaza: Anul trecut treaba a fost simpla, primeau 8 euro/zi plus 24 euro reisekostenfrei. Daca erau in strainatate se marea suma, spre ex pt Anglia erau 42 euro/zi. Anul asta in schimb s-a complicat treaba si s-au impartit aceste reisekosten in 3 categorii.: deplasare simpla pe 8 ore cu un tarif, deplasare cu 14 ore de munca- alt tarif, si ultimul deplasare cu übernachtung, cel mai mare tarif. Greu de urmarit pentru mine!!! Nici acum nu sunt sigura ca orele ce le faceau pe drum, pana la santier, au fost vreodata platite. Multam fain pt sfaturi, macar sunt pregatita. Desi... nici acum nu-mi vine sa cred ca mi se intampla.
    ckunst

MesajTrimis: 10 04 2013, 17:15    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

lucifera a scris:
    Nu, nu primeau bani inainte, cheltuiesc din buzunar si la sfarsitul lunii primesc inapoi dupa cum urmeaza: Anul trecut treaba a fost simpla, primeau 8 euro/zi plus 24 euro reisekostenfrei. Daca erau in strainatate se marea suma, spre ex pt Anglia erau 42 euro/zi. Anul asta in schimb s-a complicat treaba si s-au impartit aceste reisekosten in 3 categorii.: deplasare simpla pe 8 ore cu un tarif, deplasare cu 14 ore de munca- alt tarif, si ultimul deplasare cu übernachtung, cel mai mare tarif. Greu de urmarit pentru mine!!! Nici acum nu sunt sigura ca orele ce le faceau pe drum, pana la santier, au fost vreodata platite. Multam fain pt sfaturi, macar sunt pregatita. Desi... nici acum nu-mi vine sa cred ca mi se intampla.

Nu ca te-ar ajuta foarte tare acum, insa cuantumul sumelor pentru cheltuielile de deplasare sunt reglate in Germania de catre ministerul de finante. Tabela actuala cu sumele pe tari si pe ore (8/14/24) o gasesti aici
    Sus
    dead-cat

MesajTrimis: 10 04 2013, 17:15    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

io tin minte ca-i
    6 euro la pana la peste 8 si pana la 14 ore "plecat"
    12 euro la peste 14-mai putin de 24
    24 la 24 de ore. (pt. germany)

Citat:
    Nici acum nu sunt sigura ca orele ce le faceau pe drum, pana la santier, au fost vreodata platite.

d-aia e bine sa ai un jurnal al tau, in care fiecare zi notezi cand ai inceput lucru, cand l-ai gatat si ce ai facut.
    un jurnal din ala e aur intr-un proces. daca ati avea asa ceva, ati putea cere retroactiv chestii neplatite. numai sa aibe aia de unde da.

acuma-i consumat momentul dar:
    neplata la timp e un semnal de alarma. nerespectarea intelegerilor (fie ele si verbale) e un semnal de alarma (vezi faza cu vorarbeiter de asta iarna). cand apar, eu unu sunt de parerea ca nu are rost sa se mai stea in firma aia, ca oricum se duce in jos. din momentul cand ai luat hotararea, trebuie sa te pui pe scandal, sa incepi cu mahnungen alea-alea, ca la sfarsit sa nu ramai fara.
    asta o spun din experienta proprie, ca am lucrat si io la o firma care 3 luni s-a facut ca ploua. cand au inceput sa capete chestii in scris cu posta inregistrata, au vazut ca pregatesc un proces si mi-au platit toate restantele. intre timp io mi-am cautat urgentissim alt job. mie mi-e clar ca in IT e usor de zis, dar sfaturi mai bune de atat nu am.

hotararea daca faci scandal sa mai vezi restantele (sau o parte din ele macar) vs. speranta intr-un viitor poate totusi roz in acesta firma va apartine. parerea mea din afara e, ca firma nu mai are zile multe. io as incerca sa trag de pe ei cat pot si sa-mi caut altceva.
    ckunst

MesajTrimis: 10 04 2013, 17:20    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

dead-cat a scris:
    io tin minte ca-i
    6 euro la pana la peste 8 si pana la 14 ore "plecat"
    12 euro la peste 14-mai putin de 24
    24 la 24 de ore. (pt. germany)

Corect, atat e pentru Germania! icon_smile.gif
    Sus
    Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
    Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Rezidenta in Germania Ora este GMT
    Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
    Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
    Nu poti crea un subiect nou in acest forum
    Nu poti raspunde in subiectele acestui forum
    Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum
    Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum
    Nu poti vota in chestionarele din acest forum

Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

Content © 2003 www.romanians-de.org
    Engine © 2003
    Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
    Franta-Romania.com - romani in Franta
    Ziare.tv - webdirector media