Trimis: 28 11 2011, 12:58 Titlul subiectului: O poveste din Bedburg pe Adolf Silverberg str. n.46(NUFEX)
Pentru inceput va salut pe toti care frecventati acest forum si sper ca ceea ce voi spune sa ajute pe cineva in a face o alegere mai buna.
Povestea incepe cam acum 3 saptamani de la data postarii pe forum si e cam la fel ca a oricarui roman care s-a saturat de bataia de joc a clasei politice din Romania si incearca sa-si faca un viitor intr-un stat cu mai mult “bun simt” din Europa, in cazul meu Germania. Prin intermediul unui prieten am aflat de un loc de muca la NUFEX UG & Co.KG Nutzfahrzeuge Export und Vermietung,Adolf-Silverberg-Strasse 46, DE-50181 Bedburg Telefon: +49 (0)2272 401959,Fax: +49 (0)2272 409597 eMail: infonufex@googlemail.com ce presupunea 8 ore de munca pe zi la Weinachsmarkt (Targul de Craciun din Germania) intr-o “casuta” din care vindeai vin fiert, fructe in ciocolata si alte produse specifice, cazare la pensiune si masa asigurata plus 650 e pe luna timp de 10 saptamani cat avea sa dureze contractul, toate insumate suna acceptabil, si cum engleza am invatat-o bine la scoala, iar germana am facut un pic in facultate imi fac bagajul si plec. Dupa 1 zi jumatate de drum ajung in sfarsit la destinatie, si ce sa vezi, pensiunea se transformase in rulota incalzita la butelie, dusul si baia la 150m de rulota (tineti cont ca afara erau mai putin de 10 grade C), masa consta in 1 farfurie de mancare calda pe zi(mult prea picanta), pe care trebuia sa o astepti precum cainii la usa, si o sacosa de mancare rece(200g salam feliat, 200g parizer feliat, 1 cutiuta de branza topita, 1 de margarina, 3-400g de cascaval feliat si un pachet de cafea) care trebuia sa-ti ajunga toata saptamana pentru mic dejun si cina, apa si tigarile trebuia sa ti le cumperi daca aveai bani, daca nu trebuia sa le ceri si dura un pic pana vedeai 5e, trebuia sa-I justifici!!!!!!!! Iar cele 8 ore devenisera 12-13/zi cu o pauza de masa de 30min, petrecute afara in frig, fara echipament adecvat, doar cu ce ai venit de acasa, si nu in “casuta” la vandut ci la montat, slefuit, vopsit casute, incarcat/descarcat in camion diferite echipamente pt Weinachsmarkt plus smuls buruieni si strans ca..tul de la caini daca cumva credeau ca nu aveai ce face, si cei 650e au devenit brusc 620e, iar cand le-am spus ca vreau sa plec mi-au oprit banii pe contract 160+40 pe un curs de igiena care a constat intr-un drum la Koln unde am vizionat pt 30 min un filmulet despre transmiterea celor mai comune tipuri de bacterii si restul mi i-au dat cu 5 min inainte de ora la care trebuia sa plec, ca sa nu mai spun despre diferitele moduri in care au incercat sa ma faca sa raman cu ajutorul lui ROXI, pe care o salut pe aceasta cale.
Concluziile le trageti singuri oameni buni, si sunt convins ca sunt multi altii care au si alte povesti mult mai interesante decat aceasta si nu ar fi rau sa le putem posta pe forum, cu acceptul admin desigur.
Va salut!
Data inscrierii: Feb 04, 2003 Locatie: Mainz, Germany
Trimis: 28 11 2011, 14:01 Titlul subiectului:
reclamatie la Gewerbeaufsicht (ori evtl. Berufsgenossenschaft) pentru depasirea maximului legal de ore de munca.
pentru restul incalcariilor ale contractului, intrebarea e, ce exact scrie in contractul de munca. _________________ "Freunde der Südsee, geht mir net auf den Sack!" - J. Klopp
... intr-un stat cu mai mult “bun simt” din Europa, in cazul meu Germania.......
... Concluziile le trageti singuri oameni buni, si sunt convins ca sunt multi altii care au si alte povesti mult mai interesante decat aceasta si nu ar fi rau sa le putem posta pe forum, ...
cred ca-i foarte bine ca ai postat experienta ta "la munca în Germania", poate sa ajute pe unul sau altul sa învete din greselile tale.
Ce ne-ai povestit e doar un efect colateral al sistemului pe care chiar si tu îl sustii: Angajatorul vrea sa câtige cât mai mult, la fel si tu. Fiecare si-a facut planurile în functie de informatiile pe care le-a avut. Angajatorul stie ca multi esteuropeni sunt gata sa faca munci necalificate si ca sunt de obicei putin informati. Tu ai stiut despre "bunul simt al clasei politice" dar probabil ai scapat din vedere concurenta.
Stiati ca o firma de tip UG(Unternehmer Gesellschaft) se poate constitui cu un capital initial de 1 Euro si are raspundere civila în limita capitalului? Are si Germania falitii ei!
Exista si povesti de succes "la munca în Germania" în care si norocul are un rol important, dar în primul rând conteaza ce ai in traista.
Nu m.am prins cine e tanti Nuti sau ROXI si care e rolul ei: indulceste relatia sau e doar partea care condimenteaza povestirea...?
imi trec niste ganduri....
Trimis: 28 11 2011, 19:22 Titlul subiectului:
Citat:
Stiati ca o firma de tip UG(Unternehmer Gesellschaft) se poate constitui cu un capital initial de 1 Euro si are raspundere civila în limita capitalului? Are si Germania falitii ei!
d-aia si trebuie sa foloseasca UG (haftungsbeschränkt) sa vada toata lumea. amu, cine nu stie ce-i aia si nu se oboseste sa se uite cand face business cu din astia, pateste ca 'ai cu conturi in banci islandeze, care la sfarsit s-au trezit ca o floare cand erau dusi banii si minimul de pe-atunci din EU de 20.000 nu intra in calcul. "pai cum, islanda nu-i in EU???"
intotdeauna e valabil sa te uiti bine de tot la ala cu care faci afaceri, iar in caz de dubiu serios, Vorkasse sau ceaules. _________________ "Freunde der Südsee, geht mir net auf den Sack!" - J. Klopp
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: inapoi in Timisoara
Trimis: 29 11 2011, 13:22 Titlul subiectului:
...cu alte cuvinte,ce a spus dead-cat mai sus....nu te baga in "afaceri" cu UG...de preferat doar GmbH(Gesellschaft mit beschränkter Haftung) oder AG(Aktiengesellschaft)..majoritatea firmelor serioase din zona germano-europeana sunt de unul din cele 2 tipuri..
Si,btw,daca ai studii superioare,de ce nu incerci sa gasesti ceva pe masura lor? _________________ Isus mergea pe apa,io merg pe vin cu apa
reclamatie la Gewerbeaufsicht (ori evtl. Berufsgenossenschaft) pentru depasirea maximului legal de ore de munca.
pentru restul incalcariilor ale contractului, intrebarea e, ce exact scrie in contractul de munca.
Nu am vazut nici un contract ci doar o hartie eliberata de institutia din Koln unde am facut asa zisul curs de igiena, pe care n-am avut prea mult timp sa o studiez pt ca mi-a fost luata de catre fiica angajatorului
bavaria a scris:
Nu m.am prins cine e tanti Nuti sau ROXI si care e rolul ei: indulceste relatia sau e doar partea care condimenteaza povestirea...?
imi trec niste ganduri....
Roxi sau Nuti(cum ii spui tu) este o domnisoara care din cate mi-am dat seama la telefon cunoaste destul de bine legile si a "mediat" cel putin verbal(prin telefon) discutia dintre mine si angajator fiind, vadit, de partea lui.
Va multumesc tuturor pt sfaturi si rog un moderator sa mute topic-ul in sectiunea potrivita.
nu_nufex_de , unde te afli in acest moment ? tot acolo pe langa Bedburg ?
Deci nu am absolut nici o hartie sau vreun martor ca ai lucrat acolo ?
Tia oprit din bani ?
Ca meserie ce stii ? Cati ani ai ? Din ce regiune vii din Ro ?
Cum te descurci pe limba germana ?
Cu cat dai mai multe detalii , cu atat iti pot da anumite sfaturi ,sau poate cu noroc te pot ajuta cumva ...
Trimis: 30 11 2011, 0:28 Titlul subiectului:
deci io zau ca nu va inteleg. mereti oameni buni, ca o floare in tari straine, incepeti sa lucrati fara contract, nu stiti daca sunteti la negru sau nu, daca incalcati vreo lege si apoi e mirarea mare ca dati de haiduci.
pai cine altcineva se complica dreaq sa angajeze pe joburi din astea, in conditiile date, altfel decat cu haiducisme? _________________ "Freunde der Südsee, geht mir net auf den Sack!" - J. Klopp
nu_nufex_de , unde te afli in acest moment ? tot acolo pe langa Bedburg ?
Deci nu am absolut nici o hartie sau vreun martor ca ai lucrat acolo ?
Tia oprit din bani ?
Ca meserie ce stii ? Cati ani ai ? Din ce regiune vii din Ro ?
Cum te descurci pe limba germana ?
Cu cat dai mai multe detalii , cu atat iti pot da anumite sfaturi ,sau poate cu noroc te pot ajuta cumva ...
Multumesc pentru intentie, dar acum nu mai sunt in Germania, iar cat am fost acolo n-am avut acces la internet, poate lucrurile stateau altfel.
Oricum, dupa cum am mai spus, am postat aceasta intamplare pe forum in speranta de a-i ajuta pe altii sa aleaga mai bine.
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.