Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
  • ANUNT IMPORTANT  de catre crify la 15 Feb 2025, 8:00
  • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 15 Oct 2024, 19:42
  • ADAC vechi vs nou  de catre The_messenger la 02 Mar 2024, 13:56
  • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 15 Feb 2024, 16:49
  • Apocalipsa financiara?  de catre tibib la 07 Jan 2024, 13:09
  • My e-auto  de catre DanD la 05 Jan 2024, 13:34
  • Filme ... in general  de catre The_messenger la 17 Dec 2023, 20:31
  • Winterreifen 2008-202x  de catre The_messenger la 13 Nov 2023, 18:36
  • Twitter pe urmele Yahoo ?  de catre stefanluchian la 12 Nov 2023, 12:09
  • In atentia tuturor  de catre stefanluchian la 19 Oct 2023, 19:47
  • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 202x)  de catre The_messenger la 29 Sep 2023, 18:00
  • Garantie extinsa  de catre foni la 25 Jun 2023, 20:42

[ Tineri romani in Germania ]
  • Tineri romani in Germania :: Vizualizare subiect - self-employed in Germania
     FAQFAQ   CautareCautare    Mesaje privateMesaje private

self-employed in Germania

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Rezidenta in Germania
    Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
    Autor Mesaj
    cio74

Data inscrierii: May 04, 2010

MesajTrimis: 04 05 2010, 7:16    Titlul subiectului: self-employed in Germania Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Am 35 de ani, lucrez de ceva ani din Romania pentru o firma US pe baza unui contract de colaborare cistigind undeva la 3000 USD lunar. Stiu ca e excelent pentru Romania, sa cistigi banii astia de acasa ca software developer fara aproape nici-o cheltuiala in afara de electricitate si internet, dar ma intereseaza sa traiesc decent intr-o tara cu un nivel de trai ridicat. Am avut un job la o firma din DE ca software developer in automotive cu ceva timp in urma si imi place acolo. Nu ma prea omor cu socializarea asa ca modul lor politicos dar rece de a trata lumea mie mi se pare perfect icon_smile.gif

Nu vorbesc deloc germana, vorbesc foarte bine engleza, sint constient ca pentru inceput nu as gasi un loc de munca in Germania dar as putea acoperi cheltuielile din salariul primit in US. Stiu ca 3000 USD nu e mare lucru in Germania dar nici pretentiile mele nu sint prea mari, teoretic ar trebui sa-mi ajunga macar la inceput. Asta pina as vorbi suficient de bine germana astfel incit sa pot lucra in regim de consultanta sau eventual ca si angajat de catre o firma din DE. Ca si zona oscilez intre Dusseldorf si Munchen, in ambele cazuri mi-ar placea sa stau undeva la 20-30Km departare de unul din aceste orase, sau alt oras mare din zona. Chiriile ar trebui sa fie undeva pe la 300-400 euro cred.

Nelamurirea mea e legata de forma legala de sedere in Germania pe o perioada mai mare de 3 luni de zile. In mod normal ar trebui sa ma inregistrez ca self-employed la autoritatile locale, imi trebuie ceva anume pentru asta? Contractul de colaborare cu cei din US si extrasul de cont din Romania care sa arate venitul lunar regulat pe ultimii ani ar fi suficient? Stiu ca in mod normal germanii sint reticenti la inchirieri pe termen lung sau mediu daca nu ai un loc de munca in Germania sau ceva care sa ateste veniturile, ce ma poate ajuta aici?

Sper ca se gaseste cineva care sa imi poata da macar citeva informatii.

Multumesc,
    Cornel
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
    ckunst

Data inscrierii: Jul 03, 2002

MesajTrimis: 04 05 2010, 8:47    Titlul subiectului: Re: self-employed in Germania Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

cio74 a scris:
    Salut,

Am 35 de ani, lucrez de ceva ani din Romania pentru o firma US pe baza unui contract de colaborare cistigind undeva la 3000 USD lunar. Stiu ca e excelent pentru Romania, sa cistigi banii astia de acasa ca software developer fara aproape nici-o cheltuiala in afara de electricitate si internet, dar ma intereseaza sa traiesc decent intr-o tara cu un nivel de trai ridicat. Am avut un job la o firma din DE ca software developer in automotive cu ceva timp in urma si imi place acolo. Nu ma prea omor cu socializarea asa ca modul lor politicos dar rece de a trata lumea mie mi se pare perfect icon_smile.gif

Nu vorbesc deloc germana, vorbesc foarte bine engleza, sint constient ca pentru inceput nu as gasi un loc de munca in Germania dar as putea acoperi cheltuielile din salariul primit in US. Stiu ca 3000 USD nu e mare lucru in Germania dar nici pretentiile mele nu sint prea mari, teoretic ar trebui sa-mi ajunga macar la inceput. Asta pina as vorbi suficient de bine germana astfel incit sa pot lucra in regim de consultanta sau eventual ca si angajat de catre o firma din DE. Ca si zona oscilez intre Dusseldorf si Munchen, in ambele cazuri mi-ar placea sa stau undeva la 20-30Km departare de unul din aceste orase, sau alt oras mare din zona. Chiriile ar trebui sa fie undeva pe la 300-400 euro cred.

Nelamurirea mea e legata de forma legala de sedere in Germania pe o perioada mai mare de 3 luni de zile. In mod normal ar trebui sa ma inregistrez ca self-employed la autoritatile locale, imi trebuie ceva anume pentru asta? Contractul de colaborare cu cei din US si extrasul de cont din Romania care sa arate venitul lunar regulat pe ultimii ani ar fi suficient? Stiu ca in mod normal germanii sint reticenti la inchirieri pe termen lung sau mediu daca nu ai un loc de munca in Germania sau ceva care sa ateste veniturile, ce ma poate ajuta aici?

Sper ca se gaseste cineva care sa imi poata da macar citeva informatii.

Multumesc,
    Cornel

In principiu ceea ce doresti tu se poate, insa probabil vei avea initial greutati sa interactionezi cu autoritatile locale, deoarece interactiunea va trebui sa se desfasoare in limba germana.

Pana sa ajungi acolo insa, te-ai gandit la aspectul legat de impozitul pe venit? Daca doresti sa te muti in Germania automat vei avea domiciliul fiscal in Germania si va trebui sa-ti platesti impozitele aici.
    In cazul in care vei impozita in Germania 3000 de USD/luna (aprox. 2270 EUR) vei ramane cu mult mai putini bani netto decat ramai daca impozitezi 3000 USD in Romania ca PFA.
    Sus
    MC

Data inscrierii: Nov 11, 2003

MesajTrimis: 04 05 2010, 9:23    Titlul subiectului: Re: self-employed in Germania Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

ckunst a scris:

In principiu ceea ce doresti tu se poate, insa probabil vei avea initial greutati sa interactionezi cu autoritatile locale, deoarece interactiunea va trebui sa se desfasoare in limba germana.

Pana sa ajungi acolo insa, te-ai gandit la aspectul legat de impozitul pe venit? Daca doresti sa te muti in Germania automat vei avea domiciliul fiscal in Germania si va trebui sa-ti platesti impozitele aici.
    In cazul in care vei impozita in Germania 3000 de USD/luna (aprox. 2270 EUR) vei ramane cu mult mai putini bani netto decat ramai daca impozitezi 3000 USD in Romania ca PFA.

NU chiar, daca te referi strict la impozit.
    Jahr 2010 Monat
    Brutto-Arbeitslohn: 27.240,00 2.270,00
    Lohnsteuer: 3.472,00 289,33
    Solidaritätszuschlag: 190,96 15,91
    Kirchensteuer: 277,76 23,15
    Krankenversicherung: 2.151,96 179,33
    Pflegeversicherung: 333,69 27,81
    Rentenversicherung: 2.710,38 225,87
    Arbeitslosenversicherung: 381,36 31,78
    Netto-Arbeitslohn: 17.721,89 1.476,82
    Sus
    sdragos
    Biciclist Fruntas

Data inscrierii: Aug 02, 2002

MesajTrimis: 04 05 2010, 9:27    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

400 EUR/luna in zona Muenchen (20 Km nu sunt de ajuns pentru o scadere consistenta a pretului daca vrei o zona buna) va plati probabil o garsoniera nu neaparat asa de interesanta. Daca in RO stai in ceva mai cochet, s-ar putea sa-ti vina greu. Insa da, poti sta cu 400EUR pe luna.
    Ai putea (nu cunosc, dar pot sa intreb) sa faci o analiza a impozitelor si altor chestii inainte de a veni aici. Nu poate sa coste prea mult, da rmacar vei stii pt. ce vii.
    Ar mai fi niste cheltuieli, de exemplu asigurarile de sanatate. Daca vrei ceva serios te va costa macar 200 EUR/luna. Cu un net de 1500/luna esti cam la limita in DE, tinand cont ca in RO ai totusi o situatie.
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Numar YIM
    ckunst

MesajTrimis: 04 05 2010, 10:48    Titlul subiectului: Re: self-employed in Germania Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

MC a scris:

NU chiar, daca te referi strict la impozit.
    Jahr 2010 Monat
    Brutto-Arbeitslohn: 27.240,00 2.270,00
    Lohnsteuer: 3.472,00 289,33
    Solidaritätszuschlag: 190,96 15,91
    Kirchensteuer: 277,76 23,15
    Krankenversicherung: 2.151,96 179,33
    Pflegeversicherung: 333,69 27,81
    Rentenversicherung: 2.710,38 225,87
    Arbeitslosenversicherung: 381,36 31,78
    Netto-Arbeitslohn: 17.721,89 1.476,82

Probabil ca nu esti la curent cu modul in care se lucreaza freelance in IT in Romania la ora actuala.
    Exista posibilitatea de a iti exercita activitatea ca "Persoana Fizica Autorizata" (PFA).
    In cazul PFA codul fiscal prevede doua norme de impozitare, una dintre ele fiind aleasa de catre cei ce lucreaza ca freelance in IT in Romania, si anume asa numita "Norma de venit".
    Poti opta pentru aceasta norma daca venitul anual nu depaseste 119.000 RON (ceea ce cred ca e cazul lui cio74, deoarece 119.000 RON/an ~ 3.000 USD/luna).
    In acest caz se plateste pausal un impozit pe o norma de venit fix, norma stabilita de fiecare primarie in parte (deoarece initial ideea de PFA a aparut in codul fiscal pentru a putea impozita si pe comerciantul de ghereta care nu-si poate permite contabilitate).

Lange Rede, kurzer Sinn, important e faptul ca la 119.000 RON / an impozitul platit la momentul actual in Bucuresti ca PFA pe "Norma de venit" este in jur de 3.200 RON. Adica tradus in EUR la un venit ca. 28.700 EUR platesti un impozit de ca. 772 EUR.

Ori stabilindu-ti domiciliul fiscal in Germania automat te penalizezi cu diferenta dintre 772 EUR si suma cu care fiscul german iti impoziteaza 28.700 EUR.
    Si tin pariul cu tine ca suma impozitata de fiscul german, cu toate "optimizarile" legal posibile va fi considerabil mai mare de 772 EUR. icon_smile.gif
    Sus
    MC

Data inscrierii: Nov 11, 2003

MesajTrimis: 04 05 2010, 10:53    Titlul subiectului: Re: self-employed in Germania Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

ckunst a scris:
    ...

N-am stiut, e tare!!!
    Credeam ca toata lumea plateste 16%.
    Ma miram de ce a intrat Grecia in colaps. icon_smile.gif
    Sus
    ckunst

MesajTrimis: 04 05 2010, 11:07    Titlul subiectului: Re: self-employed in Germania Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

MC a scris:

N-am stiut, e tare!!!
    Credeam ca toata lumea plateste 16%.
    Ma miram de ce a intrat Grecia in colaps. icon_smile.gif

Din punctul meu subiectiv (sunt la origini bucurestean) de vedere, Bucuresti-ul e suficient de "decent" pentru a nu merita diferenta de bani pierduta la impozit prin mutarea din Bucuresti in Düsseldorf sau München, si diferenta de statut social pierduta prin trecerea de la un cerc select al ceror care castiga peste 2.200 EUR/luna net in Bucuresti la un cerc poate mai putin select (desi de multe ori aparentele inseala) al celor ce castiga sub 1.500 net EUR/luna in Düsseldorf sau München.

Oricum, curajoasa initiativa, avand in vedere faptul ca exista cu siguranta o multime de tineri in Bucuresti care ar fi extrem de incantati sa castige lunar "doar" diferenta de 2.200 - 1.500 = 700 EUR pe care cio74 e pregatit s-o sacrifice pe altarul civilizatiei icon_smile.gif
    Sus
    sdragos
    Biciclist Fruntas

MesajTrimis: 04 05 2010, 12:22    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Calculul prezentat mai sus de MC se aplica celor care platesc rentenversicherung, adica mai ales angajatilor permanenti. Liber profesionistii pot evita in principiu rentenversicherung si pot deconta anumite cheltuieli (internet, curent, etc) pe care le fac pentru a-si putea exercita activitatea aducatoare de venit.
    Daca stie cineva un steuerberater capabil sa faca o estimare serioasa, cred ca nu costa o avere si astfel surprizele neplacute vor putea fi evitate.
    ckunst

MesajTrimis: 04 05 2010, 12:37    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

sdragos a scris:
    Calculul prezentat mai sus de MC se aplica celor care platesc rentenversicherung, adica mai ales angajatilor permanenti. Liber profesionistii pot evita in principiu rentenversicherung si pot deconta anumite cheltuieli (internet, curent, etc) pe care le fac pentru a-si putea exercita activitatea aducatoare de venit.
    Daca stie cineva un steuerberater capabil sa faca o estimare serioasa, cred ca nu costa o avere si astfel surprizele neplacute vor putea fi evitate.

Internet + curent / luna pentru o persoana estimativ ~ 100 EUR -> 1200 EUR /an. Ramai cu "zu versteuern" 27.500 EUR, care inseamna un impozit + Solidaritätszuschlag de 5.116 EUR conform Einkomensteuertabelle 2010 (vs. 772 EUR PFA in Buc.).
    Plus bataile de cap cu contabilitate & Steuerberater pe care in cazul PFA cu "Norma de venit" nu le ai ...
    Sus
    sdragos
    Biciclist Fruntas

MesajTrimis: 04 05 2010, 13:26    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Fara KV/PV/RV (care _cred_ ca se pot evita) se ajunge la 3500 EUR pe an. Comparat cu 770 e mult, intr-adevar. Daca mai adaugam cheltuielile cu setup-ul si chiria mai mare, se ajunge la mai mult. Probabil ca mersul la schi si litoral intr-o zona decenta va costa mai ieftin decat in RO (sic!), deci aproape ca se compenseaza icon_smile.gif
    Totusi mi-e greu sa cred ca, cu toata lipsa activitatilor de socializare din RO metionata de cio74, situatia va fi acceptabila pentru mai mult de cateva luni.
    ckunst

MesajTrimis: 04 05 2010, 13:33    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

sdragos a scris:
    Fara KV/PV/RV (care _cred_ ca se pot evita) se ajunge la 3500 EUR pe an. Comparat cu 770 e mult, intr-adevar. Daca mai adaugam cheltuielile cu setup-ul si chiria mai mare, se ajunge la mai mult. Probabil ca mersul la schi si litoral intr-o zona decenta va costa mai ieftin decat in RO (sic!), deci aproape ca se compenseaza icon_smile.gif
    Totusi mi-e greu sa cred ca, cu toata lipsa activitatilor de socializare din RO metionata de cio74, situatia va fi acceptabila pentru mai mult de cateva luni.

5116 EUR e doar impozit + Solidaritätszuschlag, fara KV/PV/RV, conform Einkommensteuertabelle 2010. Adica cu alte cuvinte cu cat impoziteaza fiscul german un venit anual de 27.500 EUR, fara Splittingtabelle (deoarece presupun ca cio74 e necasatorit). La aceasta suma se adauga RV/PV/KV, dupa caz.
    In rest, de acord cu restul afirmatiilor ... icon_smile.gif
    Sus
    Fel

Data inscrierii: Sep 09, 2008

MesajTrimis: 04 05 2010, 15:04    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

E destul de greu sa gasesti o garsoniera cu 400 euro /luna in München sau la 20 de km.Media e de 11 euro/m2 Kaltmiete(fara intretinere) si la inchiriat sunt destul de reticenti si greu accesibili mai ales daca nu te poti intelege cu el in limba lui.Oricum ar fi,multa BAFTA!
    Sus
    soulviasound

Data inscrierii: Dec 09, 2009

MesajTrimis: 04 05 2010, 15:30    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Am vazut si eu pe ceva foi de ale mele KV/PV/RV si nu stiu ce simbolizeaza. De fapt nu cunosc in detaliu sistemul de taxe fiscale ca inca nu vorbesc ok Germana.
    Sus
    adipopa

Data inscrierii: Aug 13, 2002

MesajTrimis: 04 05 2010, 20:51    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

soulviasound a scris:
    Am vazut si eu pe ceva foi de ale mele KV/PV/RV si nu stiu ce simbolizeaza. De fapt nu cunosc in detaliu sistemul de taxe fiscale ca inca nu vorbesc ok Germana.

KV - krankenversicherung (asigurarea de sanatate)
    PV - pflegeversicherung (asigurarea de ingrijire la batranete)
    RV - rentenversicherung (pensia)

Adrian.
    Sus
    sdragos
    Biciclist Fruntas

MesajTrimis: 05 05 2010, 0:12    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

PV nu e numai pentru batranete... e vorba de afectiuni (cronice) in care in spital n-au ce-ti face, insa nici nu te poti da jos din pat, si aici vine ingrijirea respectiva.
    Thomas

Data inscrierii: Sep 12, 2002

MesajTrimis: 05 05 2010, 7:51    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

sdragos a scris:
    Fara KV/PV/RV (care _cred_ ca se pot evita) ...

KV/PV nu se mai pot evita, sunt obligatorii. Din 01.01.2009 este asa, iar cine e de vre-un an aici si se asigura deabea acuma, trebuie sa cotizeze retroactiv.

Indiferent daca la asigurarea de stat sau privata.
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Numar YIM
    mih

Data inscrierii: Jul 21, 2010

MesajTrimis: 21 07 2010, 8:09    Titlul subiectului: help Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Poate sami spuna cineva de ce acte am nevoie si unde tre sa merg pentru
    Selbständige

multumesc
    Sus
    lumierre

Data inscrierii: Jan 24, 2011

MesajTrimis: 24 01 2011, 9:24    Titlul subiectului: self-employed ca artist (freelancer) Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Stie cineva daca pentru Romania se poate solicita/obtine viza de self-employed ca artist?
    Sus
    Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
    Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Rezidenta in Germania Ora este GMT
    Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
    Nu poti crea un subiect nou in acest forum
    Nu poti raspunde in subiectele acestui forum
    Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum
    Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum
    Nu poti vota in chestionarele din acest forum

Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

Content © 2003 www.romanians-de.org
    Engine © 2003
    Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
    Franta-Romania.com - romani in Franta
    Ziare.tv - webdirector media