Am nevoie de putin ajutor! Am mai scris pe acest forum, dar n-am primit raspunsuri care sa ma lamureasca.
Am gasit o scoala de limbi straine in Heidelberg - Sprachschule Heidelberg. Intentionez sa studiez germana acolo, pentru o perioada de timp,... probabil jumatate de an. As avea niste intrebari:
1. Cum pot obtine drept de rezidenta ca student?
2. Exista posibilitatea de a munci ca si student? Daca da, atunci este nevoie de drept de munca? Cum se poate el obtine?
3. Are cineva informatii cu privire la ce se mai intampla cu romanii cu studii superioare de la 1 ianuarie 2009? Germania. Am observat ca toata lumea ocoleste subiectul asta intr-un mod foarte elegant...
Daca esti student ai drept de lucru 90 de zile/an respectiv 180 de jumatati de zile/an. Iti ajung la inceput. Atentie! daca cursul de limba pe care il vei urma este la o scoala privata nu vei primi drept de lucru ca student, asta trebuie sa verifici.
Despre dreptul de munca in Germania ca roman ai foarte mult de citit. In principiu poti sa aplici pentru el dupa 3 ani de sedere, dar ca student va fi ceva bataie de cap, insa nu e imposibil.
dreptu de munca esti indreptatit sa il cerri dupa 1 an de sedere ...teoretic...practic daca esti norocos il obtii rapid dupa ce aplici...sau mai dureaza cateva luni pentru verificari...de la caz la caz...
problema este sederea !...trebuie sa fi inregistrat la primarie...si aia nu stiu daca te inregistreaza asa pe ochi frumosi...
cele mai sus mentionate nu stiu daca se aplica pentru studenti...stiu doar ca ai voie sa lucrezi teilzeit...
Situatia sta in felul urmator: Eu am aplicat pentru Augsburg Universitat, in Landul Bavaria. In principiu, universitatea poate oferi,...contra cost cazare la familii, hosteluri sau ...camine - desi e impropriu sa le spun asa - pentru o anumita perioada de timp. In schimb, ...find un pic mai scump decat daca as inchiria eu ceva, nu voi dori sa stau foarte mult acolo unde imi ofera ei. Acum,... eu ma intreb? Oare cei de la primarie nu pot considera ca sunt rezident temporar avand in vedere ca sunt student? Pot dovedi ca sunt student cu o groaza de acte si aplicatii de la universitate.
Eu vin din Irlanda. Si aici sunt student. In irlanda treaba e simpla: esti student? foarte bine! Inchiriezi apartament cu scrisoare de la colegiu, copie dupa pasaport si nu-ti trebuie nici un drept de rezidenta, si vorba aia,... si tara asta este membra EU.
Din ce am inteles eu despre dreptul de munca, avand in vedere cele spuse mai sus, ca student poti lucra automat teilzeit, nu? Fara sa iti mai trebuiasca drept de munca. Sau gresesc?
Treaba e in felul urmator:
1. dupa ce esti inmatriculat la universitate, mergi la primarie sa iti inregistrezi adresa.
2. dupa ce esti inamtriculat si inregistrat la primarie, te duci la biroul pentru straini si primesti in loc de viza de student, cum era pe vremuri, o hartie care se cheama freizügigkeitsbescheinigung. Aceasta hartie este dreptul tau de rezidenta in Germania, care se da oricarui cetatean UE care nu e turist ci are vreun scop in Germania. El e definitiv, nu prea mai poti sa il pierzi.
3. Fiind inamtriculat ai automat drept de lucru ca student, iti va scrie si pe freizügigkeitsbescheinigung, dar numai 90 de zile sau 180 de jumatati de zile.
4. Dreptul de munca nelimitat il vei obtine destul de greu fiind student. Din experienta mea personala poti aplica dupa 3 ani de sedere in Germania sau dupa un an de lucru in baza unui contract. Nu este insa imposibil, eu cu statut de student am reusit sa il obtin, se cheama Arbeitsgenehmigung-EU.
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.