Conform cu ce scrie pe saitul Telekom, daca ma duc de exemplu in Austria si am optiunea "Weltweit", atunci nu ma costa nimic sa sun spre orice tara din UE.
Stie cineva detalii concrete despre Roamingul cel nou? A fost cineva pe drum intre Ge si Ro?
Fiind in roaming, pana de curand se adauga o taxa tarifelor existente sau chiar se modificau tarifele din tara de origine a contractului. cel putin in ultimii ani, tara de origine si cea in care te aflai la momentul dat aveau tarife preferentiale.
Sunt foarte multe tarife, unele incluzand flat rate chiar si spre romania. Ramele eliminarii roamingului nu au cum sa atinga tarifele existente. Nu cred ca vre-un operator e cazut in cap sa treaca de ramele directivei EU si sa scada tarifele rin roaming sub cele din tara de origine.
O chestie similara a fost directiva care a facut sa cam dispara comisioanele de transfer bancar din EUR in EUR in interiorul EU: a impus ca si tarfele pt transfer in interiorul EU sa nu fie mai scumpe decat cele impuse in interiorul tarii. In Germania e gratis pt persoane private in marea majoritate a bancilor, deci a fost gratis si catre romania. Pt persoanele juridice, taxele de transfer international (EU) au scazut pana la nivelul celor nationale, nu sub nivelul ala.
My 2 cents, of course...
Ca regula de baza, ceea ce ai in pachet in tara de origine, ai de acum disponibil si in roaming in EU.
Dar ! Atentie la scrisul mic
Majoritatea operatorilor limiteaza "flat"-ul pe care il aveti in Alemania la un "fair usage" (depinde de la operator la operator si de la contract la contract).
Sfatul meu e sa va miscati fizicul pina la un shop (daca exista) si sa intrebati exact ce inseamna "fair usage" in cazul contractului pe care il aveti, nu de alta, dar dupa ce treceti limita, preturile s-ar putea sa fie piperate.
PS: referitor la tarifele Telekom, stiu ca .de flat e limitat la 1000 de minute si 1GB in roaming (nu stiu inca daca se aplica si in cazul EU Flat Plus). _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Chiar au facut o treaba buna de data asta. Si daca e ceva surcharge e cel mult 7.70EUR/GB ceea ce nu e chiar un capat de tara. Dar in general e putin probabil sa fie la abonamente nemtesti, trebuie aprobate toate exceptiile astea de autoritatea nationala pe motiv ca nu se pot sustine financiar. Vorbim de abonamente de Romania cu sute de minute nationale si internationale, 5GB pe 3G si 50GB pe 4G la 1.98 euro cu tva inclus...
Atentie la tarile care nu sint chiar EU, gen Elvetia - nu m-am uitat exact daca sint asociati cu EU sau nu - mai ales si pentru ca pentru Vodafone sint tratati drept EU dar la altii s-ar putea sa fie surprize.
Cred ca in continuare trebuie sa-ti trimita prin SMS tarifele in tarile in care nu esti "ca acasa", inclusiv tarifele pentru depasiri mentionate mai sus. Si default ai limita de 50 eur la roaming date, indiferent unde in lume.
Ca o paranteza inca de dinainte de asta Vodafone avea EU roaming gratis (de fapt cum s-a mentionat era minutul international vreo 50 centi in Germania si gratis in afara) DAR sint aproape imposibil de folosit. Fara exagerare de 19 ori din 20 nu reusesc sa sun din roaming. Si nu vorbesc de Romania ci de Olanda (testat aproape in fiecare zi in ultimul timp), Belgia, Franta, Elvetia. Nu conteaza pe ce retea si pe ce tehnologie fortez telefonul, cu ce telefon, de cite ori rebootez, etc. Din fericire datele merg.
Cum n-a venit nimic extra de plata de luni bune, pot concluziona ca s-au tinut de cuvint si am putut vorbi moka din It spre De si Ro si din Ro spre De si Ro. Internetul l-am folosit decent, deci n-am depasit quota normala din Abonamentul de De (1,5GB la Telekom).
Din De spre Ro am in continuare 1€/min, lucru aflat cu amaraciune saptamina trecuta
Cum n-a venit nimic extra de plata de luni bune, pot concluziona ca s-au tinut de cuvint si am putut vorbi moka din It spre De si Ro si din Ro spre De si Ro. Internetul l-am folosit decent, deci n-am depasit quota normala din Abonamentul de De (1,5GB la Telekom).
Din De spre Ro am in continuare 1€/min, lucru aflat cu amaraciune saptamina trecuta
Sincer, eu unul nu inteleg de ce - din It si Ro - nu platesti nimic apre Ro, dar din De spre Ro platesti.
Directiva este ca sa ai aceleasi servicii in roaming ca in reteaua de bastina. Ceea ce ar insemna ca spre Ro ar trebui sa platesti 1EUR/min de oriunde ai suna. _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Directiva spune ca (lasind exceptiile pentru diversi operatori ieftini, fair use, etc) in roaming (EEA) outgoing to EEA = local rate (national calls). Care sint gratis de obicei daca ai flatrate national (sau un plan cu destule minute). Internationalele non-roaming nu au fost niciodata reglementate si deseori sint mai scumpe decit daca ai face acelasi call fiind in roaming (e valabil si pentru reglementarile/situatiile concrete din anii precedenti).
Hmm...
Directiva spune - din cum am inteles-o eu - "ce ai acasa sa ai si in roaming si cind suni local in roaming sa ai conditiile pe care le-ai avea sunind local acasa". Dar mai citesc inca o data.
Daca e, totusi, cum ziceti Dvs., nu pot decit sa mai spun - n+7-a oara - ca la Buxel crestem o armata de incompetenti rupti de realitate (dar asta n-are de-a face cu subiectul topicului de fata).
Revin la subiect dupa ce mai rumeg directiva. _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Deci e broblema de implementare, cum am banuit. Mi se tot explica de catre diversi terţi, cum ca s-a dorit sa poti suna în roaming moka în EU, cu condiţia să nu depăşesc limitele bunului simţ. Dar mie tot îmi vine greu a pricepe "de ce". De ce să trec graniţa (nu c-aş locui lîngă ea) ca să pot vorbi moca?
Nu este "moca", este la pret national (care pina si la cartela Lidl de exemplu este default 9 centi pe minut, nu chiar atit de ieftin). Ca poti sa ai sute, mii sau "fara numar" minute incluse la calupuri mai mari aia e altceva.
Convorbirile internationale non-roaming nu au fost prinse din cite stiu sub nici o forma deci pot merge pina la cer cu preturile. De fapt nici cele locale normale nu sint prinse decit indirect (in sensul ca te costa la fel de mult in roaming), daca pui mina pe telefonul gresit te costa 10-20 centi minutul sa vorbesti cu vecinul.
Nu-i nimic nou asa cum sugereaza, de fapt spune explicit, (impropriu numit) "Adevarul" si nu-i nici un tertip. De aproape un an jumate de cind roamingul nu se mai taxeaza este asa, planurile mici nu au roaming. Evident ca nu te poti astepta ca un plan de citiva euro cu minute si GB "fara numar" (minute care se transforma in minute internationale odata ce iesi in roaming) sa poata sa fie folosit in vest unde pina si la Aldi un singur GB e aproape 10 euro si minutele internationale sint la sume de doua cifre (in centi) bucata.
De altfel tot articolul este intre tendentios si minciuna fara perdea - nu exista "trebuie să plătească suplimentar", de fapt asta este o problema pentru cine chiar vrea sa foloseasca serviciul nu sa se oftice de-aiurea: NU POTI SA PLATESTI SUPLIMENTAR CA SA-TI ACTIVEZE ROAMINGUL PE UN PLAN FARA ROAMING. Tu vrei, chiar insisti sa platesti, operatorul ar vrea sa-ti ia banii ca de aia exista dar nu va lasa legea sa faceti tranzactia. Trebuie sa faci alt plan complet (da, asa cere legea explicit) - lucru care poate sa fie extrem de complicat pentru ca multi afla de minunea asta cind sint deja in strainatate (eventual pe termen lung) si nu le mai merge telefonul nici macar sa fie sunati...
Nu e nici prima nici ultima data cind o chestie aparent in slujba consumatorului poate sa fie atit de dura incit sa incurce pe toata lumea si in primul rind pe consumator. Sper ca UE sa nu fac un obicei din asta. Ca sa va dau un exemplu: mare minune poti sa cumperi vignetta austriaca online. Nu mai e nevoie sa lipesti, nu mai e nevoie sa opresti sa stai la coada, sa te pacaleasca la casa (lucru la ordinea zilei pe granita de est..., au incercat-o si cu mine si am mai multi apropiati care au patit-o) sau chiar sa te tilhareasca afara (metoda cauciucul intepat). Tzac, ai cumparat pe telefon la cafea si gata. Aiurea, nu se poate, esti consumator, ai drepturi. Ai Widerrufsrecht 14 zile, plus trei zile zic si ajung in final la ca trebuie sa-ti iei vignetta inainte cu 18 zile !!!!!! Poti sa insisti, sa juri pe rosu ca nu te razgindesti nu conteaza, legea stie mai bine ca tine, poate te razgindesti:
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: bellevue di monaco
Trimis: 17 10 2018, 7:06 Titlul subiectului:
Citat:
De altfel tot articolul este intre tendentios si minciuna fara perdea - nu exista "trebuie să plătească suplimentar", de fapt asta este o problema pentru cine chiar vrea sa foloseasca serviciul nu sa se oftice de-aiurea: NU POTI SA PLATESTI SUPLIMENTAR CA SA-TI ACTIVEZE ROAMINGUL PE UN PLAN FARA ROAMING. Tu vrei, chiar insisti sa platesti, operatorul ar vrea sa-ti ia banii ca de aia exista dar nu va lasa legea sa faceti tranzactia.
poți să folosești resursele naționale în roaming SEE doar pentru călătorii ocazionale, de scurtă durată – vacanțe, călătorii de afaceri, city breaks..
Înainte cu 24 de ore de împlinirea celor 120 de zile, dacă te afli în această situație, noi îți trimitem un SMS în care menționăm acest aspect și tarifele care se vor aplica până când cartela va fi folosită majoritar în România.
adica vii odata de paste -gramada de felicitari pe roaming, mai vii si la o nunta, roaming merge fara probleme, mai vii apoi scurt la un check medical, si a doua zi, pac, nema roaming, si un sms neclar, din care deduci ca trebuie platit o suprataxa
ba e smecherie sau neprofesionalism cras, cel putin, ca te trezesti ca nu-ti mai merge roamingul
Cred ca n-ai inteles: nu e vorba nici un moment de nu-ti mai merge roamingul ci de faptul ca ai plan fara roaming si bafta, nu poti nici macar sa platesti sa fie activat. Asta e legea, e spre protectia consumatorului european, daca ti se pare smecherie sau neprofesionalism poti sa te plingi la parlamentarul EU preferat, nu stiu care mai sint aia dar presupun niste vasnici urmasi de-ai lu' Becali.
dan02 a scris:
adica vii odata de paste -gramada de felicitari pe roaming, mai vii si la o nunta, roaming merge fara probleme, mai vii apoi scurt la un check medical, si a doua zi, pac, nema roaming, si un sms neclar, din care deduci ca trebuie platit o suprataxa
Acum intre noi nu trebuie sa o luam cu invirteli ca de la paste incoace iti spune cartela de Orange ca ai stat mai mult prin Germania decit prin Romania si te scuzi ca ai facut o vizita sau o nunta sau , stim ca cel mai probabil ai venit acum n ani si ai uitat sa mai pleci, nu-i nici o problema. Si in final nu inteleg care-i problema, inca iti mai merge roamingul, taxa e modica (anul asta e maxim 6 EUR/GB si e in cadere in fiecare an - a se nota ca pina si la Aldi Talk e 6.99 euro, adica mai scump, pentru 1GB). SMS-ul e doar o reamintire a tarifelor de care apropo daca n-ai grija o sa ai mult mai mari probleme decit roamingul, vezi de exemplu ca daca depasesti traficul national fata de optiunea internet pe care o ai e de trei ori si ceva mai scump IN TARA decit in roaming: https://www.orange.ro/prepay/cartela-sim/ (si pe national n-ai nici SMS-uri de reamintire).
A si nu-mi spune ca tu nu stii tarifele astea ca ti-ai facut contractul acum n ani pentru ca inainte te costa extra 50 euro/GB (si asta nu e inainte cu 100 ani ci pina la jumatatea lu' 2017). Daca mergem inca un pas inapoi deja nu mai are sens discutia in GB ca nu-ti dadea mina sa consumi un GB intreg la preturi gen 250, 400, 700 -da- EURO/GB! Serios, (pina la) 6EURO/GB (in picaj) -si asta doar daca pretul pe GB al operatorului tau este mic!- sint chestii de care doar nemultumitii de profesie se pot plinge.
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: bellevue di monaco
Trimis: 17 10 2018, 11:40 Titlul subiectului:
itsme1234 a scris:
Cred ca n-ai inteles: nu e vorba nici un moment de nu-ti mai merge roamingul ci de faptul ca ai plan fara roaming si bafta, nu poti nici macar sa platesti sa fie activat. .
probabil ca n-am inteles, "roam like at home", se pare ca home e relativ.
e vb de pensionari care vin din an in pasti la nepoti, nu folosesc internet deloc, insa nu exista oferte fara, deci au prepaid CU roaming, functionat pana luna trecuta, cand orange a decis (se pare ca nu prin algoritm inteligent, ci cum am pus sus link, e un interval de 120 de zile dupa care trebuie sa-ti dozezi calatoriile) ca au intrecut masura cu roamingul si trebuie sa plateasca suprataxa, probabil daca stai mai mult in germania automat ai si mai multi bani
1. bun deci supararea cu "nu mai ai" nu se aplica, sper ca ne-am lamurit. Ori ai, ori n-ai. Daca n-ai puteai sa te superi ca n-ai voie sa-ti cumperi (nu te lasa EU), aia ziceam dar se pare ca nu se aplica - nu ai de ce sa te superi, ai si asta e.
2. daca pensionarii vin din ani in pasti si "sistemul" ii ia ca au stat tot anul e o problema, daca n-o raportati n-o sa se rezolve, e simplu
3. "roam like at home" e cu stelute si tot algoritmul asta e pliat exact dupa lege si de acolo vine toata complexitatea cu 4 luni. Ca omul e frustrat si crede ca i-ar fi fost mai bun un tarif simplu ... gresit, tariful simplu i-ar fi luat 20 sau 50 centi (sau de ce nu chiar peste 1 euro) pe minut
4. "trebuie sa plateasca suprataxa" ca "automat ai si mai multi bani" suna de parca vin recuperatorii sa iti ia banii pe ce ai de platit din prepay(sic). Nu e o taxa anume, e in functie de cit folosesti. Nu folosesc internet (care oricum si cu suprataxa nu-i asa scump), nici o problema nu-s taxati. Minutele (chiar si daca incep sa fie taxati ca nu-s nici pe departe taxati la primul) sint simbolice, ceva gen intre 0 (plin) si 0.x centi incoming (da, mai putin de un cent) si 3 centi outgoing (oriunde in Europa). Pai sint mai scumpe minutele nationale normale din Romania in Romania, lasa internationalele! Apropo stii cit e minutul international EU pe abonamentele firmei (la Vodafonila.de) de zeci de euro cu flat&bla bla ? 69 centi.
Pe bune, astea-s chiar chestii care nu merita discutate (de fapt chiar asta e intentia directivei) - orice ai face nu-i dracu' asa negru.
Daca vreti motive de enervare mergeti pe linga o granita EU cu roamingul activat pe smartelefon si vedeti acolo cum facti 50 euro cost suplimentar fara sa atingeti telefonul. Sau daca vreti off-topic va povestesc cum ajungi sa dai la vodafone.ro 40 euro (+tva) pe o optiune de 10 (de care nici macar nu aveai neaparat nevoie).
Nush' ce sa mai zic...
Eu am prins o pleasca (incep sa cred) de la Telekom acu' un an juma' cu 20 de gigi, flat EU, flat roaming in EU, US, CA, CH (si cica si TR) inclusiv sunat din roaming in EU si toata lista la 49 EUR/luna. Sincer, aproape un all you can wish.
Am cautat tariful pe site la delekom.de, ca voia si un precen asa ceva da' a disparut.
Banui c-am fost dintre cei care i-au facut sa regrete ca l-au lansat _________________ Tadam-tadam-tadam tatatarara-ram-tadam
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.