Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
Dana75

Data inscrierii: Mar 06, 2011
|
Trimis: 06 03 2011, 18:39 Titlul subiectului: Recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Buna,
stie cineva ceva despre recunoasterea diplomei de profesor in Germania - in landul Hessen? Am fost profesoara de franceza in Ro 5 ani si jumatate, am si un an de studii aprofundate tot in franceza, am definitivatul luat. Am trimis de vreo 3 luni actele la Lehreramt si dupa ceva presiuni am primit o invitatie la 200 de km de mine la un centru de informare in Kassel. Sigur vor sa imi vanda o scolarizare ceva, ca sunt buni vanzatori aici. Va rog dati-mi informatii daca ati auzit ceva ca de la Amt nu mi se spune nimic decat sa ma duc la centrul respectiv - culmea- in aceeasi zi cu testul de Einbürgerung. Si daca nu pot, ei bine, mai este o zi din asta in iunie, si uite asa a mai trecut o juma' de an.
Mersi pentru orice informatie  |
|
Sus |
|
 |
chajdu

Data inscrierii: Oct 25, 2002 Locatie: Konstanz, Germany
|
Trimis: 07 03 2011, 11:34 Titlul subiectului: Re: Recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Buna ziua,
cel mai bine e sa suni si sa intrebi despre ce este vorba acolo.
Eu nu am fost profesor in Romania, dar predau din septembrie la un liceu cu profil (Berufliches Gymnasium) in BW. Am terminat Informatica si predau info si matematica.
In Germania este in fiecare Land altfel, dar cateva indicii pot sa-ti dau:
- pe http://www.anabin.de/ poti sa te interesezi, daca studiul respectiv poate fi recunooscut
- recunoasterea diplomei am facut-o la Ministerul Invatamantului din Baden-Württemberg
- sunt 4 tipuri de scoli si profesorii sunt la fel categorizati: Grund- und Hauptschule, Realschule, Gymnasium, Berufliche Schulen
- profesorii au (cel putin) 2 specializari. eu am avut multe cursuri de matematica si mi-au recunoscut ca a doua specializare. Probabil ai facut si tu inca o limba, care se poate recunoaste.
- ministerul e responsabil pentru recuoasterea diplomei, defineste tipul de scoala la care poti preda si stabileste specializarile. Dupa asta trebuie sa-ti gasesti singura un post vacant la o scoala corespunzatoare.
- posturile vacante sunt publicate (in BW si NRW) pe pagina ministerului landului respectiv. daca gasesti ceva corespunzator trimiti dosarul (Bewerbung) direct la scoala.
Dupa experienta mea e cel mai bine sa suni la Minister sau Lehramt din Hessen. Asa am reusit sa clarific relativ repede ce e de facut. |
|
Sus |
|
 |
Dana75

|
Trimis: 07 03 2011, 19:52 Titlul subiectului: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Mersi mult pentru raspuns.
Din pacate am ca a doua specializare romana si inclin sa cred ca nu vrea nimeni sa o invete aici
Sunt in legatura cu Lehreramt din Hessen si ma cheama la "Infoveranstaltung" unde sigur vor sa imi vanda o scolarizare...Nu a trebuit sa dai nici un examen (Eignunsprüfung) sau sa mai faci vreo 3 ani de scolarizare? Ca in raspunsul meu de la ei cam astea sunt cele 2 posibilitati...Si s-ar putea sa ma puna sa dau si examen de limba...Cred ca astia in Hessen sunt mai cu nasul pe sus.Am sunat deja de 2 ori si nici nu mi-a ridicat telefonul..
Multzumesc mult inca o data pentru raspunsul prompt. Numai bine,
Dana |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
Data inscrierii: Aug 13, 2002 Locatie: Germany
|
Trimis: 08 03 2011, 13:06 Titlul subiectului: Re: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Dana75 a scris: | Nu a trebuit sa dai nici un examen (Eignunsprüfung) sau sa mai faci vreo 3 ani de scolarizare? Ca in raspunsul meu de la ei cam astea sunt cele 2 posibilitati |
Dana, pentru ce nivel ai cerut recunoasterea diplomei ? Regelschule (Realschule) sau Gimnasiu ?
Poate ca este vorba de un stagiu de adaptare (Anpassungslehrgang) care se poate prelungi de la 6 luni la 3 ani. _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
|
Trimis: 08 03 2011, 13:08 Titlul subiectului: Re: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
edit: gimnaziu = Gymnasium _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
Dana75

|
Trimis: 08 03 2011, 13:40 Titlul subiectului: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Pai eu nu am cerut nivel de recunoastere, am facut doar Antrag si acolo am scris la ce nivel am predat eu - de la gimnaziu pana la liceu cu pregatire de bac. Nu imi aduc aminte sa fi fost o rubrica acolo care sa ma intrebe pe mine la ce nivel vreau sa predau, le-am trimis doar in noiembrie Antrag cu copii leglizate, etc.. si astept raspuns. Sunt oricum f . confused
Mersi de raspuns |
|
Sus |
|
 |
Dana75

|
Trimis: 08 03 2011, 13:41 Titlul subiectului: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Pai eu nu am cerut nivel de recunoastere, am facut doar Antrag si acolo am scris la ce nivel am predat eu - de la gimnaziu pana la liceu cu pregatire de bac. Nu imi aduc aminte sa fi fost o rubrica acolo care sa ma intrebe pe mine la ce nivel vreau sa predau, le-am trimis doar in noiembrie Antrag cu copii leglizate, etc.. si astept raspuns. Sunt oricum f . confused
Mersi de raspuns |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
|
Trimis: 08 03 2011, 13:58 Titlul subiectului: Re: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
In Thüringen cunosc un caz in care franceza ca limba straina a fost recunoscuta pentru nivelul Gymnasium fara a fi nevoie de stagiu de adaptare.
Cred ca ai toate sansele sa ti se recunoasca studiile si in Hessen in aceleasi conditii. Succes ! _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
Dana75

|
Trimis: 08 03 2011, 14:11 Titlul subiectului: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Mersi de incurajare!
Numai bine |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
|
Trimis: 08 03 2011, 14:23 Titlul subiectului: Re: recunoasterea diplomei de profesor (RO) in Germania |
|
|
Conform legii
Citat: |
g) "Anpassungslehrgang" ist die Ausübung eines reglementierten Berufs, die in dem Aufnahmemitgliedstaat unter der Verantwortung eines qualifizierten Berufsangehörigen erfolgt und gegebenenfalls mit einer Zusatzausbildung einhergeht. Der Lehrgang ist Gegenstand einer Bewertung. Die Einzelheiten des Anpassungslehrgangs und seiner Bewertung sowie die Rechtsstellung des beaufsichtigten zugewanderten Lehrgangsteilnehmers werden von der zuständigen Behörde des Aufnahmemitgliedstaats festgelegt.
Die Rechtsstellung des Lehrgangsteilnehmers im Aufnahmemitgliedstaat, insbesondere im Bereich des Aufenthaltsrechts sowie der Verpflichtungen, sozialen Rechte und Leistungen, Vergütungen und Bezüge wird von den zuständigen Behörden des betreffenden Mitgliedstaats gemäß dem geltenden Gemeinschaftsrecht festgelegt;
Citat: | (g) "stagiu de adaptare": exercitarea unei profesii reglementate în statul membru gazdă, sub responsabilitatea unui profesionist calificat și însoțită eventual de o formare profesională suplimentară. Stagiul face obiectul unei evaluări. Condițiile stagiului și condițiile de evaluare a acestuia, precum și statutul de stagiar migrant sunt stabilite de autoritatea competentă din statul membru gazdă.
Statutul de care beneficiază stagiarul în statul membru gazdă, în special în ceea ce privește dreptul de ședere, precum și în ceea ce privește obligațiile, drepturile și avantajele sociale, indemnizațiile și remunerațiile, este stabilit de autoritățile competente din respectivul stat membru în conformitate cu legislația comunitară aplicabilă.
| |
evaluarea diplomei este in conformitate cu articolele 50 si 51. _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
Dana75

|
Trimis: 08 03 2011, 14:56 Titlul subiectului: |
|
|
Eu locuiesc deja de 8 ani in Germania, si de aia m-am gandit ca ar fi util sa imi recunosc diploma ca tot am intrat in Uniunea Europeana. Daca ma pun la 3 ani de scolarizare imi este prea mult ca am deja 35 de ani (in curand 36 ) si nu imi permit sa stau tot prin scoli. Voiam sa mai schimb meseria, sa ma intorc la cea veche acum ca stiu germana bine dupa 8 ani, desi nu perfect. Iar salariile oare cum sunt aici in invatamant? |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
|
Trimis: 08 03 2011, 15:13 Titlul subiectului: |
|
|
Dana, cine ti-a spus ca va trebui sa te mai scolesti inca 3 ani ? _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
Dana75

|
Trimis: 08 03 2011, 15:31 Titlul subiectului: Recunoastere |
|
|
Pai am primit o hartie de la Lehreramt din Fulda si acolo scria ca sunt 2 posibilitati 1 scolarizare
2 eignungsprüfung
Si ca asta vor decide ei cand vor vedea actele. Dupa ce am trimis actele Ioc informatie adica zero, si la presiuni prin email, ca la telefon nu au raspuns, mi-au spus ca imi trimit invitatie la infoveranstaltung. Invitatia am primit- o dar nus tiu daca reusesc sa ajung ca am testul pt cetatenie si tre sa merg la 200 de km la Kassel pt Veranstaltungul lor. De aceea am apelat la forum in speranta ca cineva stie amanunte despre tot procesul ala. Daca nu ajung acum la veranstaltung in martie, va mai fi unul in iunie, deci eu pana atunci nu am facut nici un progres in aceasta privinta.... |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
|
Trimis: 08 03 2011, 15:53 Titlul subiectului: Re: Recunoastere |
|
|
Dana75 a scris: | Pai am primit o hartie de la Lehreramt din Fulda si acolo scria ca sunt 2 posibilitati 1 scolarizare
2 eignungsprüfung
Si ca asta vor decide ei cand vor vedea actele. Dupa ce am trimis actele Ioc informatie adica zero, si la presiuni prin email, ca la telefon nu au raspuns, mi-au spus ca imi trimit invitatie la infoveranstaltung. Invitatia am primit- o dar nus tiu daca reusesc sa ajung ca am testul pt cetatenie si tre sa merg la 200 de km la Kassel pt Veranstaltungul lor. De aceea am apelat la forum in speranta ca cineva stie amanunte despre tot procesul ala. Daca nu ajung acum la veranstaltung in martie, va mai fi unul in iunie, deci eu pana atunci nu am facut nici un progres in aceasta privinta.... |
cauta in scrisoarea lor conform carei legi iti va fi evaluata diploma si daca la "scolarizare" scrie clar ca va dura 3 ani.
eu am o banuiala ca e vorba de acel Anpassungslehrgang care poate dura pina la 3 ani (incepind, probabil de la 6 luni).
suna la sediul central de la Bonn:
Citat: | Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen
Lennéstraße 6
D - 53113 Bonn
Fon: +49 (0)228 501 352; -264
Fax: +49 (0)228 501 229
|
si cere mai multe amanunte despre situatia ta. (evaluarea diplomei tale a trecut sau trece mai intii prin miinile lor) _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
Dana75

|
Trimis: 08 03 2011, 16:27 Titlul subiectului: |
|
|
Mersi, asta e o informatie noua, pe invitatie scrie de legislatia parlamentului european 89/48/EWG si 2001/19/EG... |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
|
Trimis: 08 03 2011, 16:38 Titlul subiectului: |
|
|
Dana75 a scris: | Mersi, asta e o informatie noua, pe invitatie scrie de legislatia parlamentului european 89/48/EWG si 2001/19/EG... |
ti-am scris PM. _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
alinaluchian
|
Trimis: 14 03 2011, 22:55 Titlul subiectului: |
|
|
informatii pretioase : http://www.ksdev.de/eu-lehrer.htm _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran) |
|
Sus |
|
 |
|