Data inscrierii: Dec 02, 2002 Locatie: Munich/Germany
Trimis: 19 11 2010, 16:25 Titlul subiectului:
dead-cat a scris:
Nachtrag:
Hotarare judecatoreasca din 2008, de catre Bayrisches Verwaltungsgericht
Citat:
Nicht privilegiert werden dagegen Ausländer, die – wie die Antragstellerin – lediglich eine nicht der Verfestigung zugängliche, für einen vorübergehenden Zweck (Studium) erteilte Aufenthaltsbewilligung nach § 28 AuslG besaßen. Dass die Aufenthaltsbewilligung der Antragstellerin nach § 101 Abs. 2 AufenthG als Aufenthaltserlaubnis entsprechend dem zugrundeliegenden Aufenthaltszweck fortgalt, ändert nichts daran, dass sie vor 2005 keine Aufenthaltserlaubnis nach altem Recht besessen hat.
cu alte cuvinte, ei trateaza grencard-ul ca o viza de student si spun ca prin caracterul temporar, nu se incadreaza la "gewöhnlicher Aufenthalt".
se pare ca n-a procesat inca nimeni suficient de sus sa clarifice legalitatea acestei interpretari.
Tja, exact asta e problema: "Die Aufenthaltsgenehmigung wird als Aufenthaltserlaubnis erteilt, wenn einem Ausländer der Aufenthalt ohne Bindung an einen bestimmten Aufenthaltszweck erlaubt wird."
Si cu GreenCard am avut un "Bindung" cu firma respectiva...
Incerc din nou sa pun intrebarea: exista fosti GreeCardisti intre voi, care au primit deja cetatenia germana? Si daca da cum (Anspruch sau Ermessen), unde (in ce Bundesland) etc.
Mersi mult.
Data inscrierii: Feb 04, 2003 Locatie: Mainz, Germany
Trimis: 19 11 2010, 16:41 Titlul subiectului:
io stiu vreo 2. cu unu chiar am vorbit acuma cateva minute. treaba facuta fara probleme in Hessen.
desi juridic nu-i neaparat de recomandat, muta-te pro forma cu "Hauptwohnsitz" in alta parte temporar. _________________ "Freunde der Südsee, geht mir net auf den Sack!" - J. Klopp
Incerc din nou sa pun intrebarea: exista fosti GreeCardisti intre voi, care au primit deja cetatenia germana? Si daca da cum (Anspruch sau Ermessen), unde (in ce Bundesland) etc.
Mersi mult.
Numai pe threadul asta au "raportat" cativa cam acum 2 ani (cind o parte din greencardisti au implinit 8 ani, parca erau si cu mai putin-KinstianK cu 7 daca tin minte bine), inclusiv subsemnatul, Anspruch in BW , fara probleme. Numai ce imi amintesc eu: 4 in BW, 2 in Hessen, 1 nu stiu unde. Si din Bayern au existat "rapoarte de inscriere" si nu tin minte sa fi revenit cu astfel de dificultati, insa se pare ca au tinut intre timp sedinta serioasa in BY si s-au organizat dupa panica initiala, sa-si apere nevoile si neamul la asa vremuri de restriste. E nasol sa ai imigranti de care sa nu te poti plinge, mai ales ca alegerile nu iarta, vin punctual, cel putin o data la 4 ani.
Trimis: 20 11 2010, 12:57 Titlul subiectului:
Salutare,
mersi mult inca o data tuturor pt. raspunsuri si sfaturi.
@Axinte: bine spus! Chiar asta ma da si pe mine pe spate... Se pare ca suntem "prea buni" pt. ei: amandoi (sotia si eu) vorbim bine limba, copilul la fel, amandoi cu studii superioare, cu job (pe termen nelimitat), proprietate etc.
Daca eram vai s-amar de capul nostru, si luam ajutor social, poate nu era asa de complicat sa luam cetatenia... Evident e ironic ce am scris, dar toata situatia e super "ciudata"...
Eu personal n-am probleme nici cu Ermessenseinbürgerung, daca asa vor ei, sa fie, principalul e sa-l primesc. Problema e doar, ca la Ermessenseinbürgerung scrie clar ca trebuie sa renunti la cetatenia anterioara ("muss"). La Anspruchseinbürgerung e aceeasi propozitie, doar ca acolo scrie ca exista "exceptii". Ca de pilda cetatenii din EU (ca si Romania), ei nu trebuie sa renunte la cetatenie...
Evident, eu nu vreau sa renunt la cetatenia romana, deaceea vreau sa "insist" la Anspruchseinbürgerung, ca acolo pot sa scriu § 12 (2) StAG si cu asta am terminat discutia, dar la Ermessen se pare ca asta nu merge :(
Mersi mult.
Da, in BW.
Nici un fel de probleme .
Am depus actele si am mai trecut pe acolo sa ne luam "boletinele" (dupa 6 luni sau asa ceva ... ).
Tja, oricum cam scumpa distractia pentru o familie.
Tja, exact asta e problema: "Die Aufenthaltsgenehmigung wird als Aufenthaltserlaubnis erteilt, wenn einem Ausländer der Aufenthalt ohne Bindung an einen bestimmten Aufenthaltszweck erlaubt wird."
Si cu GreenCard am avut un "Bindung" cu firma respectiva...
Levi, tu pe pagina cealalta ai scris ca ai avut Aufenthalterlaubnis si nu Aufenthaltgenehmigung, asta inseamna conform citatului de mai sus ca nu erai "legat" de nici o firma.
Sincer pana acum n-am auzit de "Anspruch" sau "Ermessen", noi suntem o familie de fosti greencardisti care am primit cetatenia cu putin inainte de a implini 8 ani de sedere in Germania, la Ausländerbehörde am fost cu textul din lege pe care l-a pus ckunst pe pagina anterioara.
Trimis: 20 11 2010, 22:19 Titlul subiectului:
deletod a scris:
Levi, tu pe pagina cealalta ai scris ca ai avut Aufenthalterlaubnis si nu Aufenthaltgenehmigung, asta inseamna conform citatului de mai sus ca nu erai "legat" de nici o firma.
Sincer pana acum n-am auzit de "Anspruch" sau "Ermessen", noi suntem o familie de fosti greencardisti care am primit cetatenia cu putin inainte de a implini 8 ani de sedere in Germania, la Ausländerbehörde am fost cu textul din lege pe care l-a pus ckunst pe pagina anterioara.
Ciao deletod.
Se pare ca in Hamburg sunt mai OK cei de la Einbürgerungsbüro, dacan in München, sau ati avut noroc, sau imi fac eu prea multe probleme...?!
In legatura cu "viza" primita. Cred ca am primit si eu o viza exact la fel cum au primit si altii GreenCardisti...
Cand am sosit in Germania (in Ianuarie 2001) am venit cu o viza Schengen. Cum am ajuns aici am primit "viza" oficiala:
- avea doaua pagini
1. pe prima pagina scria Aufenthaltstitel
- iar la "Art des Titels": Aufenthaltserlaubnis
- era si un "Anmerkung" la capatul paginei, unde scria "siehe Blatt 2"
2. pe a doua pagina scria ca e valabila doar cu Arbeitserlaubnis (pe vremea aia inca era asa) si ca
- "Gilt nur für die Tätigkeit als IT-Fachkraft gemäß IT-AV bei der Firma xyz..." ==> din cauza asta am scris ca era "legata" de firma...
Prima "viza" am primit-o la inceput pe 2 ani, cand cei doi ani au trecut, atunci am primit o prelungire automata pe 3 ani (GC-ul - altfel zis, dreptul la munca - era de la inceput pe 5 ani), iar dupa aceea am primit "Niederlassungserlaubnis" (pe termen nelimitat)... Totul adunat sunt aproape 10 ani de cand suntem aici, lucram, platim taxe si tot ce trebuie, si toate astea: fara intrerupere...
De asta ma mira ca astia incerc sa ne pune bete in roata...
(1) Ein Ausländer, der seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat und handlungsfähig nach Maßgabe des § 80 des Aufenthaltsgesetzes oder gesetzlich vertreten ist, ist auf Antrag einzubürgern, wenn er.....
Salut ckunst.
Mersi mult de mesaj. Am citit si eu aceste "legi" si din cauza asta eram si eu mai mult ca sigur, ca pt. noi toata treaba asta va fi doar o formalitate!...
Problema mea este ca "tanti aia de la ghiseu", dupa ce s-a uitat vreo jumatate de ora pe vize, prin foi etc. a zis, ca eu n-am cei "seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland"?!??!
In primii 5 ani aveam Aufenthaltserlaubnis, ceeace e bine, si asta chiar era "rechtmäßig", dar fiindca era legata de Firma, asta NU se considera "gewöhnlich", sau cel putin ea nu o considera asa... din cauza asta nu pot sa aplic prin Anspruch ci doar prin Ermessen... chiar daca in rest satisfac toate cerintele din lege... Si de aici am scris deja care sunt "problemele"...
Din cauza asta am intrebat, daca mai e/era cineva din Bayern (ca se pare ca doar aici sunt astia mai "destepti", in alte locuri s-a dat cetatenia fara prea multe probleme...) intr-o situatie similara (adica venit cu GreenCard si cerut cetatenie) si care au fost experientele... Sa adun si eu ceva "munitie" contra functionarei...
Mersi mult
Levi, noi atunci nici nu ne-am pus problema ca n-am avea gewöhnlicher Aufenthalt in Germania si nici Ausländerbehörde nu s-a legat de asta, asa ca probabil ca am avut noroc.
Conform definitiei o persoana are gewöhnlicher Aufenthalt intr-un anumit loc daca locuieste mai mult de 6 luni in locul respectiv. Exceptii sunt in cazul in care se precizeaza de la bun inceput ca o sedere mai lunga de 6 luni (cum probabil ca e considerat greencardul) nu se incadreaza in categoria "gewöhnlicher Aufenthalt".
Din pacate nu cred ca ai cum sa-i convingi de contrariu si nici nu cred ca-i intereseaza ce fac alte landuri, asa ca eu vad 2 solutii:
- ori te muti in alt land/kreis
- ori intrebi la Ausländerbehörde daca ai putea aplica anul viitor in cazul in care poti dovedi ca te-ai integrat foarte bine:"Bei Vorliegen besonderer Integrationsleistungen, insbesondere beim Nachweis von Sprachkenntnissen, die die Voraussetzungen des Absatzes 1 Satz 1 Nr. 6 übersteigen, kann sie auf sechs Jahre verkürzt werden"
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Frankfurt am Main
Trimis: 21 11 2010, 18:40 Titlul subiectului:
Levi a scris:
(1) Ein Ausländer, der seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat und handlungsfähig nach Maßgabe des § 80 des Aufenthaltsgesetzes oder gesetzlich vertreten ist, ist auf Antrag einzubürgern, wenn er.....
Salut ckunst.
Mersi mult de mesaj. Am citit si eu aceste "legi" si din cauza asta eram si eu mai mult ca sigur, ca pt. noi toata treaba asta va fi doar o formalitate!...
Problema mea este ca "tanti aia de la ghiseu", dupa ce s-a uitat vreo jumatate de ora pe vize, prin foi etc. a zis, ca eu n-am cei "seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland"?!??!
In primii 5 ani aveam Aufenthaltserlaubnis, ceeace e bine, si asta chiar era "rechtmäßig", dar fiindca era legata de Firma, asta NU se considera "gewöhnlich", sau cel putin ea nu o considera asa... din cauza asta nu pot sa aplic prin Anspruch ci doar prin Ermessen... chiar daca in rest satisfac toate cerintele din lege... Si de aici am scris deja care sunt "problemele"...
Din cauza asta am intrebat, daca mai e/era cineva din Bayern (ca se pare ca doar aici sunt astia mai "destepti", in alte locuri s-a dat cetatenia fara prea multe probleme...) intr-o situatie similara (adica venit cu GreenCard si cerut cetatenie) si care au fost experientele... Sa adun si eu ceva "munitie" contra functionarei...
Mersi mult
Ah ... I see ... beamterii in Bayern au probleme filosofice "definirea Gewöhnlicher Aufenthalt" ...
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Frankfurt am Main
Trimis: 21 11 2010, 18:43 Titlul subiectului:
Sorry, nu pot edita mesajul anterior - pt. dubla cetatenie am aplicat in anul 2008, nu in anul 2010 (adica exact dupa opt ani de Gewöhnlicher Aufenthalt).
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.