Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
  • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 15 Oct 2024, 19:42
  • ANUNT IMPORTANT  de catre The_messenger la 16 Sep 2024, 11:22
  • ADAC vechi vs nou  de catre The_messenger la 02 Mar 2024, 13:56
  • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 15 Feb 2024, 16:49
  • Apocalipsa financiara?  de catre tibib la 07 Jan 2024, 13:09
  • My e-auto  de catre DanD la 05 Jan 2024, 13:34
  • Filme ... in general  de catre The_messenger la 17 Dec 2023, 20:31
  • Winterreifen 2008-202x  de catre The_messenger la 13 Nov 2023, 18:36
  • Twitter pe urmele Yahoo ?  de catre stefanluchian la 12 Nov 2023, 12:09
  • In atentia tuturor  de catre stefanluchian la 19 Oct 2023, 19:47
  • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 202x)  de catre The_messenger la 29 Sep 2023, 18:00
  • Garantie extinsa  de catre foni la 25 Jun 2023, 20:42

[ Tineri romani in Germania ]
  • Tineri romani in Germania :: Vizualizare subiect - Romani mai mult sau mai putin cunoscuti
     FAQFAQ   CautareCautare    Mesaje privateMesaje private

Romani mai mult sau mai putin cunoscuti

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Small Talk sau Informatii mai putin utile
    Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
    Autor Mesaj
    Laurontario
    Ex-cavaler al frunzei de artar

Data inscrierii: May 09, 2003

MesajTrimis: 02 11 2009, 16:52    Titlul subiectului: Romani mai mult sau mai putin cunoscuti Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

M-am gandit sa deschid un nou topic cu tema 'Romani mai mult sau mai putin cunoscuti'.
    Numele lui Traian Vuia sau Henri Coanda ne sunt tuturor cunoscute. De asemenea, multi cunoastem faptul ca stiloul a fost inventat de un roman - Petrache Poenaru, iar insulina este rezultatul cercetarilor medicului Nicolae Paulescu (desi un canadian a fost mai rapid si a brevetat inventia inaintea lui). Dar sunt multi altii mai putin cunoscuti si care merita amintiti.

Astazi am primit ceva pe e-mail, cu privire la un inginer roman, Gheorghe Panculescu:

Putini sunt cei care stiu ca simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Panculescu.
    Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich , inginerul Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri.
    In 1878, Panculescu revine in tara pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal.
    In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice. Astfel, datorita metodei de montare a sinei pe traverse in afara spatiului caii ferate, Panculescu a reusit sa termine lucrarea concesionata in mai putin de un an, desi termenul de livrare era de aproape cinci ani.

Panculescu l-a gazduit pe Gustave Eiffel

Impresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe Panculescu, cel care avea sa devina inspector general al Cailor Ferate Romane.
    Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii ferate.
    In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul Nicolae Iorga, francezul a fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de genialitatea inventiei romanesti.
    Aici, Gustave Eiffel, care avea sa devina celebru, i-a vorbit gazdei despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun, la Paris , pentru Expozitia universala din 1889.
    Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la constructia turnului, folosind subansamble metalice confectionate la sol si asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta lucrarea. Interesant este si faptul ca destinul celor doi ingineri avea sa se incheie, in acelasi an, 1922.

Cunoscut in Franta, anonim in Romania
    Profesorul Eugen Stanescu de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie s-a numarat printre putinii cercetatori ai acestui inedit episod.
    A fost special in Franta pentru a studia cat de cunoscut este aportul inginerului roman la ridicarea simbolului orasului luminii.
    Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a gasit un studiu intitulat “Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, datat 1887, in care celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca turnul care ii poarta numele nu s-ar fi putut construi daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata Bucuresti- Predeal. Din pacate, numele romanului este mult mai cunoscut in Franta decit in tara unde s-a nascut.
    Doar la insistentele profesorului Stanescu, o scoala generala din Valenii de Munte poarta de la inceputul acestui an numele inginerului Panculescu.

Resita
    Repere de ordin geografic, administrativ si istoric oras situat in depresiunea Resita , pe malurile raului Barzava. Cai de acces feroviare - Caransebes (43 km), Timisoara (98 km); rutiere - Caransebes (41 km), Timisoara (105 km) 95471 locuitori (1995).
     Istoric vechi traditii industria le (sec.. XVIII - primele furnale si prima locomotiva cu aburi); turnul Eiffel din Paris este construit cu otel fabricat la Resita .

Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie: "Made in Resita - Romania"
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
    Laurontario

MesajTrimis: 02 11 2009, 16:57    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Si inca un material interesant, despre Dosarele secrete ale lui Henri Coanda.
    Sus
    dead-cat

Data inscrierii: Feb 04, 2003

MesajTrimis: 02 11 2009, 17:19    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Citat:

Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie: "Made in Resita - Romania".

mie nu prea-mi vine sa cred. cand s-a construit turnul in 1887-89, Resita era in Austro-Ungaria.
    Laurontario

MesajTrimis: 02 11 2009, 17:37    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

dead-cat a scris:
    Citat:

Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie: "Made in Resita - Romania".

mie nu prea-mi vine sa cred. cand s-a construit turnul in 1887-89, Resita era in Austro-Ungaria.

Pai, e simplu: cine ajunge primul acolo sa verifice icon_biggrin.gif
    Pe Internet am mai gasit ceva informatii care sustin ca otelul din care e facut turnul era produs la Resita.
    De pe http://www.paris-paris.com/fr/hotels_tour-eiffel/:
    Citat:
    {...} la tour Eiffel fut d'abord, à l'occasion de l'exposition universelle de 1889, la vitrine du savoir-faire technologique français, avec de l'acier produit, en totalité, à Resita en Roumanie

Acum, daca intr-adevar scrie asa sau nu, ramane de verificat.[/quote]
    Sus
    dead-cat

MesajTrimis: 02 11 2009, 17:41    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

ca o mare parte din otel e produs la Resita, e stiut.
    chestia cu "made in Romania" n-o prea cred, pentru ca pe vremea aia, Resita nu era in Romania (si asta-i usor de verificat).

erori din astea jurnalistice se tot gasesc.
    Laurontario

MesajTrimis: 02 11 2009, 17:59    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

dead-cat a scris:
    ca o mare parte din otel e produs la Resita, e stiut.

Imi marturisesc ignoranta si recunosc ca eu nu stiam. Dupa cum nu stiam nici de contributia lui Panculescu.

dead-cat a scris:
    chestia cu "made in Romania" n-o prea cred, pentru ca pe vremea aia, Resita nu era in Romania (si asta-i usor de verificat).

Sunt de acord cu tine - si nu cred ca trebuie mare verificare, decat numa' pentru cei care au facut liceul in ultimii zece ani!

Probabil ca ultima propozitie a fost adaugata de autor dintr-un exces de patriotism.
    Sus
    cristiv

Data inscrierii: Jul 30, 2002

MesajTrimis: 03 11 2009, 12:44    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

salutare,

fusese un articol detaliat pe evz despre panculescu dar nu vad ca evz sa aiba o arhiva publica.

de de alta parte: ce limitari ar fi pe threadul asta ? ma gandesc ca sunt nume de romani pe care romanii ar avea datoria sa le cunoasca (din bransa istorie, etnografie, literatura...) dar care nu au vreo sansa sa-i intereseze pe straini si
    pe de alta parte exista acei pe care noi ii consideram (pe drept zicem noi) nedreptatiti de soarta, oameni care au adus beneficii intregii omeniri, nu numai romaniei, dar nu sunt recunoscuti. banuiesc ca Laur(ontario) mai mult la acest grup se refera.

listam numai ce-i dovedit romanesc ? sau listam si cazuri gen Ionesco, Herta Müller care am vrea noi sa fie romani dar nu stim daca vor si ei.

mai stiti vreun caz gen Nicola Tesla care e revendicat de vreo 6 natiuni ?

----------------

Vin cu un nume despre care am citit de curand: Petru Movila - nume important pentru romani dar si pentru polonezi si ucraineni. In Kiev exista o universitate cu numele lui (Mohyla). de român, era român icon_smile.gif
    Sus
    cristiv

Data inscrierii: Jul 30, 2002

MesajTrimis: 03 11 2009, 12:47    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

ce-ar fi sa punem de un site www.romanians.org sau www.greatromanians.org !?
    domeniile par a fi libere.

nu ma pricep la web dar as participa cu bani si ash face munca voluntara pentru asa ceva (adunat date, cautat prin carti...).
    am intalnit o data un site croat in genul asta. cica stiloul l-au inventat si ei odata icon_biggrin.gif
    Sus
    Laurontario

MesajTrimis: 03 11 2009, 17:58    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

cristiv a scris:
    ce limitari ar fi pe threadul asta ?

Nu ma gandesc la limitari; evident ca toti stim (sau ar trebui sa stim) cine au fost Eminescu, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Traian Vuia, etc.
    Referitor la Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda: ei au fost pionieri ai aviatiei insa sunt putine referiri la ei pe alte site-uri.
    Lumea ii cunoaste pe fratii Wright ca inventatori ai aeroplanului, insa primul lor zbor a avut loc in Decembrie 1903. Totusi, in februarie 1903, Vuia trimite un proiect la Academia de Stiinte din Paris prezentand posibilitatea de zbor cu o masina mai grea decat aerul. La vremea aceea proiectul a fost respins ca fiind utopic.

cristiv a scris:
    ma gandesc ca sunt nume de romani pe care romanii ar avea datoria sa le cunoasca (din bransa istorie, etnografie, literatura...) dar care nu au vreo sansa sa-i intereseze pe straini si
    pe de alta parte exista acei pe care noi ii consideram (pe drept zicem noi) nedreptatiti de soarta, oameni care au adus beneficii intregii omeniri, nu numai romaniei, dar nu sunt recunoscuti. banuiesc ca Laur(ontario) mai mult la acest grup se refera.

Ma refer la cei care sunt mai putin cunoscuti (dupa cum am zis mai sus, am fost surprins sa aflu despre Panculescu si sunt convins ca multa lume nu stie).

cristiv a scris:
    listam numai ce-i dovedit romanesc ? sau listam si cazuri gen Ionesco, Herta Müller care am vrea noi sa fie romani dar nu stim daca vor si ei.

Un alt caz este Brancusi, se considera roman insa autoritatile i-au interzis intoarcerea in tara. In general as include pe oricine s-a nascut in Romania.

cristiv a scris:
    ce-ar fi sa punem de un site www.romanians.org sau www.greatromanians.org !?
    domeniile par a fi libere.

nu ma pricep la web dar as participa cu bani si ash face munca voluntara pentru asa ceva (adunat date, cautat prin carti...).
    am intalnit o data un site croat in genul asta. cica stiloul l-au inventat si ei odata icon_biggrin.gif

Mi se pare o initiativa buna. Ramane de vazut ce trafic ar inregistra un asemenea site. Ideea e sa facem cunoscut lumii ca nu ne aflam chiar la coada cozii si ca printre noi au existat si exista personalitati marcante. Din pacate, multa lume ne judeca gresit. Un asemenea site, ca sa fie credibil, ar trebui sa se bazeze pe referinte solide, nu doar Wikipedia. Altfel ar cadea in ridicol.

Referitor la cine-ce a inventat. Imi aduc aminte ca pe vremuri (nu sunt chiar asa de batran, dar stiu de la tata), in Romania se vehicula ideea ca Popov ar fi inventat radioul. Pe urma am aflat ca de fapt, Marconi ar fi fost inventatorul.
    Sus
    dead-cat

MesajTrimis: 03 11 2009, 19:53    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Citat:

Un alt caz este Brancusi, se considera roman insa autoritatile i-au interzis intoarcerea in tara. In general as include pe oricine s-a nascut in Romania.

pai atunci trebuie sa-l scoti pe Aurel Vlaicu & Traian Vuia din lista, ca s-au nascut in Austro-Ungaria.
    pe de alta parte, daca-l incluzi pe Traian Vuia si spui "nascuti pe teritoriul care a fost o data ocupat de Romania Mare", ai de ex. pe Bartok Bela (nascut la Sannicolaul Mare, Timis) sau pe Hermann Oberth, care-i nascut la Sibiu; ambii nefiind romani.
    cam dificil de dat o definitie.
    Marius

Data inscrierii: Jul 17, 2002

MesajTrimis: 03 11 2009, 20:26    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Laurontario a scris:

Referitor la cine-ce a inventat. Imi aduc aminte ca pe vremuri (nu sunt chiar asa de batran, dar stiu de la tata), in Romania se vehicula ideea ca Popov ar fi inventat radioul. Pe urma am aflat ca de fapt, Marconi ar fi fost inventatorul.

Eu am frunzarit o carte despre stiinta ce a fost editata in timpul lui Dej / Stalin. In cartea aia toate lucrurile fusesera inventate de rusi icon_smile.gif
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului Numar YIM
    Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
    Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Small Talk sau Informatii mai putin utile Ora este GMT
    Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
    Nu poti crea un subiect nou in acest forum
    Nu poti raspunde in subiectele acestui forum
    Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum
    Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum
    Nu poti vota in chestionarele din acest forum

Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

Content © 2003 www.romanians-de.org
    Engine © 2003
    Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
    Franta-Romania.com - romani in Franta
    Ziare.tv - webdirector media