Daca ai trait aici, se considera ca ai si domiciliul aici, si daca te intorci in romania sa faci carnet, atunci nu este valabil aici (vezi legea pe care am mentionat-o mai sus)
Pfua... deci practic nevasta-mea nu are carnet valabil in Germ. Minunat
Singura solutie pare sa fie preschimbarea lui
Data inscrierii: Sep 15, 2002 Locatie: Frankfurt(Hessen)
Trimis: 13 01 2009, 9:12 Titlul subiectului:
Din ce mi-a povestit mie tanti nici nu se poate preschimba. Zicea ea, trebuie asteptat rezultatul de la politia romana, dupa care eventual il putem preschimba.
De aia cred ca ne-ar ajuta si alte informatii de la alte Führerscheinstelle, sau alte informatii "ocolitoare" ca prea stupida mi se pare toata situatia si legea asta. Nu este deloc un subiect nou asa ca sunt sigur ca si altii de-ai nostrii au mai dat peste asa ceva. _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Data inscrierii: Jul 08, 2002 Locatie: Schwabenland
Trimis: 13 01 2009, 10:21 Titlul subiectului:
fcfelix a scris:
Daca ai trait aici, se considera ca ai si domiciliul aici...
Hmm...ce inseamna "ai trait aici"? Aici sunt niste nuante...
Sunt multi romani care sunt de ani buni in germania si nu si-au schimbat inca domiciliul in pasaport. Eu vad 2 puncte de vedere:
1. D.p.d.v. al Romaniei, domiciliul lor e INCA in Romania (singurul act pe care romanii il recunosc in ce priveste domiciliul e ce scrie pe pasaport/buletin/CI);
2. D.p.d.v. al Germaniei, domiciliul lor e in DE (probabil ca se bazeaza pe Anmeldung-urile facute in decursul sederii in Germania, care se fac numai pentru non-turisti)
Cum germania decide, numai punctul lor de vedere conteaza aici. Pricipial, mi se pare logic ce zic nemtii:
1. Domiciliu in DE -> n-ai voie sa faci permis in alta tara si sa-l folosesti dupa aia in Germania (vezi Führerscheintourismus);
2. Domiciliu in alta tara cu care DE are acord de recunoastere a permisului -> permisul emis de tara respectiva e valabil pana la expirarea lui.
INSA, sunt convins ca un permis emis de RO pentru cineva care e anmelduit in DE poate fi PRESCHIMBAT (deci nu RECUNOSCUT!) intr-un permis german. La urma urmei, exact asta era situatia romanilor de aici inainte de intrarea romaniei in EU. Pentru preschimbare atunci era nevoie de examen, acum nu mai e nevoie decat de cateva hartii si o taxa de vreo 50 eur care reprezinta costul cardului respectiv.
De curiozitate, stie cineva care mai e valabilitatea permiselor germane noi? Cel pe care-l am eu nu expira niciodata Ala romanesc a expirat prin mai, nu-l mai refac...cand sunt in RO o sa circul cu cel german (presupun ca e voie din moment ce eu am in pasaport domiciliul in de).
Trimis: 13 01 2009, 10:33 Titlul subiectului:
Anmeldung facut aici = domiciliat aici
Dupa cum zicea sefa de la Führerscheinstelle, trebuie ori sa fac eu dovada cum ca sotia a stat 6 luni in Romania sa faca carnetul (6 luni nu pentru carnet, ca doar si aici poti face in 7 zile intensiv canetul, ci doar atunci se considera ca ai putut avea un domiciliu in Romania). Dovada care nu am cum s-o fac.
Ori sa astept raspunsul politiei din romane in urma careia ori preschimba permisul intr-unul nemtesc ori pune o stampila pe cel romanesc ca nu e valabil aici. Dupa cum zicea ea NU va fi preschimbat doar daca rapunsul politiei romane e ca am avut dreptul sa fac in romania carnetul deoarece dupa datele lor mai e domiciliata sotia si in romania. Vad deja niste umere ridicate si zambete in sila la politia romana cand o sa primeasca cererea de aici ...
Mai are cineva experiente similare? _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Trimis: 13 01 2009, 12:15 Titlul subiectului:
Asta este, nu cunosc pe niciunu care sa fi mers in romania sa se "stearga" de domiciliu cand a venit incoace, chit ca dpdv legal cred ca trebuia (art. 13 din Decretul 31/1954 : „Domiciliul persoanei fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala .”)(art. 28 din Legea 105/1996 : „ Persoana care isi schimba domiciliul este obligata ca in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa , sa se prezinte la formatiunea de evidenta a populatiei pentru eliberarea unei noi carti de identitate „)
Poate cei cu o diploma in drept pot sa ne zica mai bine, dar cred ca ne departam oleaca de subiectul threadului.
dinu zicea bine, pentru nemti conteaza ca ai fost aici inregistrat, de aia eu trebuie sa fac dovada ca sotia mi-a fost 6 luni in romania. _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Pai si cum naiba sa facem dovada ca a fost 6 luni tocmai cand a facut carnetul... Adeverinta de la vreun curs, adeverinta de la spital, declaratie pe propria raspundere ... ?
Pai si cum naiba sa facem dovada ca a fost 6 luni tocmai cand a facut carnetul... Adeverinta de la vreun curs, adeverinta de la spital, declaratie pe propria raspundere ... ?
Cand finanzamtul vrea sa te prinda ca ai stat mai mult de 6 luni in germania pt. anul in care-ai declarat domiciliu fiscal in alta tara (Ch, etc), vine in instanta cu etrase de cont CC/EC/FitnessClub/Medic/etc cu locatie si timestamp si dovedeste ca ai cam ars gazul in DE. Si tu poti proceda la fel. Eventual cu martori (ca din astia gasesti setui) _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk?
Da, clar ca exista. A mea nevasta l-a schimbat. L-a predat pe cel vechi, a platit (cred ca) 30 si ceva euroi si l-a primit pe cel german. Cred ca a fost in 2007.
Kreis Groß-Gerau in Hessen.
Salut,
Valentino _________________ Valentino (cumnatul lui cumnatul)
HAIAINOSTRI
Sotia mea a facut cerere de aproape un an si de fiecare data cand sunam sa intrebam care e situatia ni se spune ca trebuie sa primeasca nu stiu ce confirmare!? Asta se intimpla in Kreis Wesel. Asa ceva n-am pomenit...
Dar de ce aceasta gitatie (in afara de faptul ca permisul romanesc expira dupa 10 ani si cel german nu)? Permisele de conducere emise in UE sunt valabile in orice alt stat UE si nu trebuie preschimbate _________________ "If you ASSUME you can make an ASS out of U and ME..." - HJG
Trimis: 29 01 2009, 18:40 Titlul subiectului:
@midnight: tocmai ca nu in toate cazurile, exact problema asta o am eu cu Führerscheinstelle, mai citeste un pic posturile de mai sus si vezi care e problema (rezumat: FEV (Fahrerlaubnisverordnung) §28 - (4) - 2 )
UPDATE:
Oricum astazi am primit o scrisoare de la Führerscheinstelle cum ca la 19.01.2009 s-a schimbat FEV, au adus niste schimbari pentru a recunoaste si carnetele facute in cazuri de astea (fiind domiciliat in germania, facut carnetul in romania si venit inapoi cu el, insa fara a avea un carnet german anulat sau retras). Ni s-a spus ca de acum are valabilitate, insa va fi anulat pe germania doar daca romanii raspund ca nu ar fi fost facut legal.
Altcineva alte experiente? Sigur nu sunt peste tot la fel. Asta s-a intamplat in Kreis Offenbach langa Frankfurt. Oricum FEV s-a schimbat pe toata germania dar iara fiecare interpreteaza cum vrea. _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Aici este comparat paragraful trecu si cel de dupa 19.01.2009.
Nu prea inteleg nici eu exact de ce acum dintr-o data e voie, cred ca cineva cu ceva studii in drept SI suficiente cunostinte de germana ne poate spune.
Oricum eu sunt multumit, ca acum cu carnetul romanesc + de siguranta hartia venita de la Führerscheinstelle poate sotia sa conduca linistit.
Daca mai are cineva problema asta, pot sa postez si o scanare cu scrisoarea de la Führerscheinstelle. In rest de dragu discutiei mi-e putintica lene _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
@midnight: tocmai ca nu in toate cazurile, exact problema asta o am eu cu Führerscheinstelle, mai citeste un pic posturile de mai sus si vezi care e problema (rezumat: FEV (Fahrerlaubnisverordnung) §28 - (4) - 2 )
UPDATE:
Oricum astazi am primit o scrisoare de la Führerscheinstelle cum ca la 19.01.2009 s-a schimbat FEV, au adus niste schimbari pentru a recunoaste si carnetele facute in cazuri de astea (fiind domiciliat in germania, facut carnetul in romania si venit inapoi cu el, insa fara a avea un carnet german anulat sau retras). Ni s-a spus ca de acum are valabilitate, insa va fi anulat pe germania doar daca romanii raspund ca nu ar fi fost facut legal.
Altcineva alte experiente? Sigur nu sunt peste tot la fel. Asta s-a intamplat in Kreis Offenbach langa Frankfurt. Oricum FEV s-a schimbat pe toata germania dar iara fiecare interpreteaza cum vrea.
Deduc de aici ca imi vor recunoaste carnetul de motor pe care mi-l voi face in RO pt. ca n-am un asemenea carnet in DE si am pasaport RO. Corect? _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk?
Trimis: 30 01 2009, 21:58 Titlul subiectului:
daca ti-as putea raspunde sigur la intrebarea asta ar costa 200 EUR in Kanzleiul meu
dar pot sa-ti spun sigur ca asta a fost exact situatia sotiei mele, si de la Führerscheinstelle de la Kreisverwaltung Offenbach asa ne-a venit raspunsul: dupa schimbarea a FEV din 19.01 carnetul este valabil fara nevoie de preschimbare, exceptand cazul in care politia romana le raspunde ca am facut carnetul ilegal. _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.