Data inscrierii: Sep 15, 2002 Locatie: Frankfurt(Hessen)
Trimis: 11 10 2006, 8:24 Titlul subiectului:
Salutari,
Tocmai am primit o scrisoare de la Standesamt, cum ca fiica noastra a primit cetatenia germana, si va primi pasaport nemtesc etc. Eu sunt cu Niederlassungserlaubnis si sotia drept de sedere pe 2 ani. La inceput am crezut ca e greseala, dar pe urma am gasit paragraful din Staatsangehoerigkeitsgesetz (dupa mine cine reuseste sa zica asta dintr-o suflare ar trebui sa primeasca automat cetatenia ), §4, par 3, cum ca dupa schimbarile din 2005, orice copil strain a carui parinti sau unul din ei detine NE, primeste la nastere cetatenia germana.
Pe langa avantaje (care-s subiective), incepe si buba. Copilul are deja certificat si pasaport romanesc facut la Bonn. Acum pe de o parte stiu ca o persoana straina incetatenita trebuie sa renunte la vechea cetatenie (care costa de te rupe, si acte cu teancu), iar pe de alta parte tin minte ceva (nu mai tin minte in ce context) ca un copil are dreptul pe la 16 sau 18 ani sa-si aleaga cetatenia.
Ati mai dat careva peste asta? Ca mie parca mi-e teama sa sun la Standesamt sa intreb, ca nu cumva sa imi ceara aia direct sa renunt la aia romaneasca pentru fiica-mea (nu ca nu ar putea face-o oricum, sau ca ei ar crede ca n-o are pe cea romaneasca, dar totusi ...)
Si iar mi s-a parut dubios ca nu m-a intrebat, pur si simplu au demarat incetatenirea. _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Asta-i cea mai tare faza pe luna asta. Din ciclu' "Ausländerbehörde schlägt zurück."
Pai cand credeam ca obtzinand NE am scapat de birocratzia germana, astia incep acuma sa ne hartzuiasca. Hihi!
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Frankfurt am Main
Trimis: 11 10 2006, 8:41 Titlul subiectului:
fcfelix a scris:
Salutari,
Tocmai am primit o scrisoare de la Standesamt, cum ca fiica noastra a primit cetatenia germana, si va primi pasaport nemtesc etc. Eu sunt cu Niederlassungserlaubnis si sotia drept de sedere pe 2 ani. La inceput am crezut ca e greseala, dar pe urma am gasit paragraful din Staatsangehoerigkeitsgesetz (dupa mine cine reuseste sa zica asta dintr-o suflare ar trebui sa primeasca automat cetatenia ), §4, par 3, cum ca dupa schimbarile din 2005, orice copil strain a carui parinti sau unul din ei detine NE, primeste la nastere cetatenia germana.
Pe langa avantaje (care-s subiective), incepe si buba. Copilul are deja certificat si pasaport romanesc facut la Bonn. Acum pe de o parte stiu ca o persoana straina incetatenita trebuie sa renunte la vechea cetatenie (care costa de te rupe, si acte cu teancu), iar pe de alta parte tin minte ceva (nu mai tin minte in ce context) ca un copil are dreptul pe la 16 sau 18 ani sa-si aleaga cetatenia.
Ati mai dat careva peste asta? Ca mie parca mi-e teama sa sun la Standesamt sa intreb, ca nu cumva sa imi ceara aia direct sa renunt la aia romaneasca pentru fiica-mea (nu ca nu ar putea face-o oricum, sau ca ei ar crede ca n-o are pe cea romaneasca, dar totusi ...)
Si iar mi s-a parut dubios ca nu m-a intrebat, pur si simplu au demarat incetatenirea.
In cazul in care nu esti de cel putin 8 ani in DE, nu cred ca se aplica, deoarece acolo apare intre 3.1 ai 3.2 un "und" si nu un "oder".
Staatsangehörigkeitsgesetz a scris:
(3) Durch die Geburt im Inland erwirbt ein Kind ausländischer Eltern die deutsche Staatsangehörigkeit, wenn ein Elternteil
1. seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat und
2. freizügigkeitsberechtigter Unionsbürger oder gleichgestellter Staatsangehöriger eines EWR-Staates ist oder eine Aufenthaltserlaubnis-EU oder eine Niederlassungserlaubnis besitzt.
Eu inteleg din asta ca trebuie sa ai Niederlassungserlaubnis si sa fi de 8 ani in Germania.
Oricum, interesant ca ti-au trimis documentele
Trimis: 11 10 2006, 8:42 Titlul subiectului:
Am gasit: §29, par 1, al aceleiasi legi spune ca poate pastra ambele cetatenii pana-i major, cand va trebui sa aleaga _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Trimis: 11 10 2006, 8:49 Titlul subiectului:
@ckunst
da, corect, este un "und".
posibil totusi sa fie si o greseala, sau sa nu fie un "si" logic, ci doar unu de legatura intre lista posibilitatiilor? ... nu cred ... mai ales intr-o lege _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
In clipa cand eu am primit NE, fetita noastra (nascuta in 2003 aici) a primit automat NE pana la varsta de 18 ani. Eu zic ca mai bine iei si tu tot asa si te mai gandesti peste 18 ani.
Trimis: 11 10 2006, 9:01 Titlul subiectului:
pai cum? ti-a dat asa, la bucata?
pai nu auzi ca nu m-a intrebat? acum imi impinge pe gat cu palnia
avantaj ar fi ca primesc pentru ea pasaport nemtesc, caz in care nu-i mai trebe NE.
nu stiu, probabil as putea sa le zic ca nu vreau cetatenia ... poate-i si doar greseala ... sa vedem _________________ Deliver yesterday, work today, think tomorrow ...
Heh... Eu, netinand sa fiu mai catolic decat Papa, as lua cetatenia pentru mostenitor (daca tot sa da) si la nevoie as scoate-o din maneca (daca vor exista probleme de viza pe viitor). _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk?
Copiii nascuti in Germania au dreptul sa aiba 2 cetatenii - pana la 18 ani, cand vor fi intrebati pe care o pastreaza. Eu va sfatuiesc sa luati "Kinderausweis"-ul de la primarie, costa pana in 10-15 € cu tot cu fotografie. Daca se razgandesc functionarii intre timp, va vor cauta ei...
Am citit in Internet pe o pagina de avocati, ca un iranian nascut in Germania, cu NE, a primit cetatenie pentru fiica lui, si dupa 2 saptamani l-au chemat functionarii sa i-l ridice, ca se razgandisera. Dar cand Romania va intra in EU, se accepta cele 2 cetatenii - poate ca la 18 ani nici nu mai trebuie sa aleaga...
La inceputul lui 2005 cand s-a nascut baiatul nostru, cei de la primarie m-au chemat si pe mine sa ridic Kinderausweis-ul pentru copil.
Am fost, am depus ceva cerere, am platit o taxa si mi-au spus sa revin intr-o saptamana.
Cand m-am dus inapoi, am fost intampinat de functionara care mi-a preluat cererea si de sefa ei care mi-a explicat ca cei la la Auslanderamt le-au spus ca baiatul meu nu poate primi cetatenia germana.
Am primit inapoi banii pe care ii platisem si de atunci nu am mai auzit nimic de la ei...
Asa ca eu nu m-as baza prea mult pe ce spun Beamterii pana nu ma vad cu hartia in mana.
Pe de alta parte, in 2005 nici eu si nici nevasta-mea nu aveam NE asa ca nu imi dau seama de unde le-a venit ideea cu cetatenia ...
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.